Slaktare och styckare omplacerade på grund av arbetsbrist

Tre slaktare och styckare kommer att bli omplacerade på Swedish Meats anläggning i Visby.

Gotland2006-04-20 06:00

Orsaken är, enligt företaget, arbetsbrist på grund av färre djur som slaktas.
Göte Cederlund, ordförande för Livs-klubben, tycker att omplaceringen sker i onödan.
Men han är, precis om Mats Hallvede och Kurt Hallbom, orolig över att många djur skickas till fastlandet.
De fackliga förhandlingarna är klara, men inte verkställda. Tre slaktare och styckare kommer snart att få nya arbetsuppgifter på Swedish Meats i Visby.
De kommer att arbeta på paketeringen. Företaget har valt att göra förändringen för att antalet nötdjur som slaktas på visbyanläggningen har blivit färre.

"Onödigt"
- Vi tycker att omplaceringen är onödig, säger Göte Cederlund, ordförande för de 135 medlemmarna som hör till Svenska livsmedelsarbetarförbundet. Vi anser att det finns ordinarie arbetsuppgifter för dem.
Oenighet kring omplaceringar alltså, men en enad syn på djurtransporterna till fastlandet och en oro för framtiden:
- Det är olyckligt och oroväckade att djur som ska slaktas skickas till fastlandet när det finns ett slakteri här på ön. Både för djurens skull och för slakteriet och jobbens skull.

Måste övertyga bönderna
Klubbstyrelsen vid slakteriet i Visby har känt sig oroliga för den här frågan i flera år. Göte Cederlund tror dock att företagsledningen gör vad den kan göra:
- Det handlar ju om företagets kontakter med lantbrukarna. Ledningen måste övertyga bönderna att det är bättre att skicka djuren hit. Jag vet att de gör ett bra jobb på den fronten. Men hur det ska bli ännu bättre, hur vi ska få hit alla djur som ska slaktas vet jag inte.
Att djur slaktas på fastlandet är ett problem, importen av utländskt kött är en annat.
- Att många konsumenter väljer att köpa utländskt kött är ett stort problem för hela den svenska slakteribranschen, säger Göte Cederlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om