Slaktad tjur kan ha burit salmonella
En slaktad tjur kan ha varit smittad med salmonella. Det var i samband med en rutinkontroll vid ett slakteri för några veckor sedan som upptäckten gjordes.
- När vi får ett positivt svar på ett salmonellaprov gör vi nya kontroller av djurbesättningen som finns kvar på gården. Under tiden får lantbrukaren inte ta in eller föra ut djur därifrån, säger Kristina Myeziewska på Jordbruksverket.
Nya prover tas till veckan och kompletteras med ytterligare en kontroll en månad senare. Även om det första provet var positivt behöver det inte betyda att fler djur på gården har salmonella. Om två provtagningar efter varandra inte visar tecken på salmonella betraktas gården som fri från smitta. I annat fall saneras alla utrymmen där djuren vistas.
Salmonella smittar i första hand genom avföring och foder. Djur som har sjukdomen kan smitta människor. Det är i första hand genom att köttet inte tillagats ordentligt. Mjölk kan också sprida smittan om den inte är pastöriserad. Då dör bakterierna. Smittan finns i jord, vatten och sprids även med grönsaker.
Hittills har salmonella inte betraktats som en allvarlig farsot och i de flesta fall drabbas den smittade av diarré och nedsatt allmäntillstånd. Mjölkproduktionen kan gå ner. För en tid sedan drabbades en djurbesättning i Skåne av en aggressiv forn av sjukdomen och flera djur dog.
- För det mesta klarar djuren av bakterien vilket gör att vi inte kräver att smittade djur ska slaktas. Men det kan ta tid att bli av med smittan, säger Kristina Myeziewska.
Det är inte så vanligt att kor får salmonella, bara ett fåtal fall om året.
Salmonella hör till de anmälningspliktiga sjukdomarna och lantbrukarna är skyldiga att berätta för Jordbruksverket om de misstänker att deras djur har smittan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!