De första cykelturisterna är här och flera besöksmål har öppnat för säsongen. Förvecklingarna kring Gotlandsledens skyltar ser dessutom ut att vara historia. Förra sommaren sattes nya skyltar upp av Svenska cykelsällskapet, men Trafikverket menade att de skulle tas ner igen.
– Det var ett missförstånd som nu är utrett. Nu är leden skyltad och färdig. Den har en lite ändad sträckning mot hur det var förr, målsättningen har varit att få bort Gotlandsleden från de stora vägarna, säger Torgny Andersson, vid Svenska cykelsällskapet.
Gotlandsleden är på mer än 50 mil, den som vill cykla hela vägen får alltså trampa på.
LÄS MER: Vackra men otrygga cykelvägar på ön
Solen tittar fram och värmer de första besökarna vid Gotlands cykeluthyrning i Visby hamn. Louise Preinitz Gärdinge och Viktor Sjöberg har rest hit från Göteborg och ska hämta ut sina hyrcyklar.
– Vi är ett par och ska cykla upp till Fårösund. Jag var här som barn och minns att vi besökte Lummelundagrottan, det ser jag fram emot att göra igen, säger Louise Preinitz Gärdinge.
De två är ganska typiska cykelturister. Det konstaterar Jacob Harlevi, som har drivit Gotlands cykeluthyrning tillsammans med Björn Wallenström, i snart 20 år.
– Den genomsnittlige cykelturisten föredrar i dag kortare utflykter under högsommaren. Jag uppskattar att den gruppen utgör drygt 80 procent av kunderna, säger Jacob Harlevi.
LÄS MER: Cykelpendlar i alla väder – trots att de flesta väljer bilen
Företaget har tre anställda på helårsbasis, under högsäsongen är de tio som arbetar vid företaget. En ny trend inom cykelturismen är att besökarna cyklar en sträcka och sedan lämnar cyklarna, som hämtas av uthyrningsföretaget. Säsongen drar igång i början av april och i oktober stänger de för säsongen. Så här under slutet av vårterminen kommer många klasser på skolresa för att cykla på ön.
Vid Krusmyntagården någon mil norr om Visby tar många cykelturens första fikapaus.
– Det kommer flera varje dag. Vi ligger på lagom avstånd från stan helt enkelt. Självklart vill vi ha mer cykelturister på Gotland, säger Christer Grandin, som driver restaurangen vid Krysmyntagården.
Christer kom till Gotland för en cykelsemester med kompisarna som 17-åring, i vuxen ålder flyttade han hit permanent och startade Gamla Masters i Visby. Flera besöksmål samarbetar med cykeluthyrarna, Krysmyntagården är ett av dem, det innebär att turisterna får rekommendation om vart de ska cykla.
Kartor i glansiga magasin, appar och kataloger med annonser. Konkurrensen om att guida turisterna på Gotland är hård.
LÄS MER: Cykelväg inledd utan tecknade markavtal
Gotlandsleden har tidigare kritiserats för dålig säkerhet. Vid den senaste sträckningen har detta tagits i beaktande och cykeltrafiken har letts om.
Svenskarnas säkerhetstänkande förbryllar däremot österrikarna Wolfgang Servus och Christia Servus som just parkerat sina cyklar utanför Krysmyntagården.
– Bilisterna kör mycket lugnare här än hemma. Det som förvånar mig är att så få svenskar cyklar med hjälm, det är ju lite motsägelsefullt att tala om säkra cykelvägar och sedan inte använda hjälm, säger Wolfgang Servus.
Han och hustrun Christia är pensionärer och påpekar att de inte ska räknas som äkta cykelturister eftersom de har kommit med husbil och använder cyklarna till dagsutflykter.
Den gotländska cykelturismen sköt fart under slutet av 1970-talet. På den tiden arbetade Torgny Andersson vid Gotlandsresor – och han minns hur det började.
– På 1970-talet blev vägarna på Gotland bättre. Fler fick asfaltsbeläggning. Samtitigt blev cyklarna bättre och fick fler växlar, säger Torgny Andersson.
LÄS MER: Toves tomt konfiskeras för att bygga cykelväg
Många har hört berättelser om enkla semestervanor förr, där tält, stormkök och sovsäck var självklara delar. Helt spartanskt var det inte för 30 och 40 år sedan.
– Vi arrangerade både enklare och mer påkostade paket. Det fanns både sådana med enklare upplägg med övernattning i semesterbyar och sådana där man bodde på hotell och pensionat, säger Torgny Andersson.
Möjligheterna att cykla längs den gotländska västkusten har förbättrats avsevärt genom cykelleden mellan Visby och Lummelunda.
Cykelvägen mellan Västergarn och Klintehamn ska vara klar sommaren 2020.