Skyddat boende på Gotland kan försvinna

Efter den upphandling som socialförvaltningen gjort, kommer det troligen inte att finnas något skyddat boende på Gotland. Det innebär att regionen får svårt att ta hänsyn till barnrättsliga frågor.

Li Greback är verksamhetsledare för kvinnojouren Trots och har hittills erbjudit skyddat boende på Gotland för cirka 25 personer om året.

Li Greback är verksamhetsledare för kvinnojouren Trots och har hittills erbjudit skyddat boende på Gotland för cirka 25 personer om året.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-30 08:09

Behovet av skyddat boende på Gotland handlar om cirka 13 klienter och kostnaden för ett år ligger på en miljon kronor.

Det enda skyddade boendet som finns på Gotland, där barnen slipper bryta upp från sin vardag, skola och vänner, är den som Trots kvinnojour erbjuder. Det handlar om cirka 25 placeringar om året. Barnkonventionen ställer krav på att barnens rättigheter ska tillvaratas vid skyddat boende.

Nu har socialförvaltningen på Gotland upphandlat tjänsten. 46 anbud kom in med redovisning för vilka uppdrag- och kvalitetskrav de kunde erbjuda. Kvinnojouren Trots var den enda ideella organisationen som  deltog i upphandlingen. 32 anbud var kvalificerade. Det enda anbudet som erbjuder skyddat boende på Gotland kom från Trots, men de godkändes inte. Felet var att föreståndaren inte hade den kompetens som krävs eftersom hen inte hade en relevant högskoleutbildning.

– Det är föreningens styrelse som leder verksamheten vid Trots kvinnojour och inom styrelsen finns högskolekompetens som uppfyller ställda kompetenskrav. Den är vår arbetsgivare, säger Li Greback, verksamhetsledare på Trots.

Nu har den bedömningen överklagats till förvaltningsrätten.  

Skyddat boende kan upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling LOU. Det finns också en möjlighet att använda sig av det som kallas Idéburen offentligt partnerskap, IOP. Sveriges kommuner och landsting, SKL rekommenderar att kvinnojourers kompetens ska undantas från upphandling av skyddat boende. Argumentet är att dessa organisationers expertkunskap och stora engagemang är ett viktigt tillskott i den offentliga sektorn.  

– Vår socialnämnd har valt att upphandla. Det som hänt är att behovet ökat genom åren. Vi har kommit upp till en gräns för upphandling och behöver skapa avtal med leverantörerna, säger Therese Thomsson, tf socialdirektör.  

För Region Gotlands del är det här första gången man gör en upphandling om skyddat boende.  

– Det som hänt genom åren är att behoven ökat, kommit upp till en gräns för upphandling. Då behöver vi skapa avtal med leverantörerna.  

Tidigare har man gjort direktupphandlingar när det funnits behov.  

– Vi har haft årliga avtal med regionen. Vi har alla rutiner och krav som ställs på verksamheten, säger Li Greback som påpekar att de jobbar ideellt och utan vinstintresse.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!