"Skuts verksamhet får inte bli en maktkamp"
Visby stift är otåligt i den pågående processen av Skut (Svenska kyrkan i utlandet). Men det gäller att kompromissa så att Visby stift även i fortsättningen har tillsynsuppgiften medan främjandeuppgiften att stödja verksamheten ligger på samtliga stift och den administrativa delen ligger kvar i Uppsala.
Under tisdagen och onsdagen är Svenska kyrkans högsta beslutande, Kyrkostyrelsen, på Gotland. Den sammanträder annars i Uppsala men en gång varje år besöker den någon av de tretton stiften.
Ökad samordning
Det var efter diskussioner under tisdagen om Skuts framtid som K G Hammar nämnde Visby stifts otålighet i detta sammanhang.
Skuts nya skepnad består i att de olika kyrkorna runt om i världen börjat arbeta som vanliga församlingar med eget ansvar istället för som tidigare då de var utposter.
Visby stift erbjöds tillsynen av Skut av kyrkostyrelsen i och med att stiftet här är litet och behöver mer verksamhet. Sen nyåret 2003 har därför Skut äntligen en stiftstillhörighet och det blev Visby stift mitt i Östersjön.
K G Hammar tog exemplet med Skuts motsvarighet i Norge.
- Där bär stiftet i Bergen hela verksamheten och har gjort det sedan 100 år tillbaka, säger K G Hammar. I Sverige är situationen ny.
Biskop Lennart Koskinen, som också är ordförande i Nämnden för Skut, framhåller att resurserna nu måste samordnas på ett bättre sätt så att inte Skuts verksamhet blir till en maktkamp.
Krympande ekonomi
Under tisdagen diskuterades också anrda viktiga frågor som indelningen av stiftet samt kommunikationen med medlemmarna.
Visby stift var, tillsammans med Härnösands stift, först att se till att budskapet att kommunicera med medlemmarna blir ett igenkännande och inte allmän reklam. Ett exempel är moderniseringen av de predikoturssidor som varje vecka finns i lokalpressen.
I kommunikationen med medlemmarna är det närvaro, öppenhet och hopp som gäller, säger Lennart Koskinen.
Även medarbetarskapet i kyrkan togs upp.
- Med krympande ekonomi och växnade bevoh behövs stora ideella insatser, säger Lennart Koskinen. Många vill jobba ideellt, känna sig behövda. På Gotland är antalet ideellt arbetande hög det märks både inom kyrkan och till exempel Röda korset.
I dag håller Kyrkostyrelsen ett av sina ordinarie sammanträdet och det sker i Helge Andshuset i Visby.
Fakta/KyrkostyrelsenKyrkostyrelsen är Svenska kyrkans styrelse på nationell nivå och Svenska kyrkans högsta ansvariga organ när Kyrkomötet inte är samlat. Förutom att bereda ärenden och verkställa beslut åt Kyrkomötet har kyrkostyrelsen ett övergripande ansvar för den nationella nivåns uppgifter. Kyrkostyrelsen svarar för frågor som ekumenik, teologi och information. Till särskilda uppgifter hör också övergripande ansvaret för de kyrkliga valen, besluta om rikskollekter, att lämna remisssvar och tillsätta egna utredningar. Kyrkostyrelsen har 15 ledamöter och ärkebiskopen är självskriven ordförande. Källa: Svenska kyrkans hemsida på Internet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!