Skum(t) på Sudret

- Skum vid strandkanten har troligtvis orsakats av naturlig nedsmutsning av organiskt material som hör hemma i havet. Det förklarar marinbiolog Gunnar Aneer på länsstyrelsen i Stockholm.

Skumt? Det är inte helt ovanligt att skum bildas längs kusten. Troligaste förklaringen är enligt en marinbiolog att blåsten bildar ansamlingar av organiskt material som finns naturligt i havet.FOTO: JOEL NILSSON

Skumt? Det är inte helt ovanligt att skum bildas längs kusten. Troligaste förklaringen är enligt en marinbiolog att blåsten bildar ansamlingar av organiskt material som finns naturligt i havet.FOTO: JOEL NILSSON

Foto: Joel Nilsson

Gotland2008-07-23 04:00
Ett skumt skum på stränder på Sudret fick en boende att undra om föroreningar av något slag var orsaken.
- Under femtio år här har jag aldrig varit med om detta, det verkar inte normalt. Skummet är som sockervadd och ligger kvar länge, rapporterar Lars Ardelius.
Men både Kalle Nyberg på länsstyrelsen i Visby och marinbiolog Gunnar Aneer uppger naturliga fenomen som den troligaste förklaringen.

Bra vatten
Enligt Kalle Nyberg skulle eventuella utsläpp vara gigantiska om de skulle komma ända från Polen, vilket var en av Lars Ardelius misstankar. Eller så skulle en båt med diskmedel ha kapsejsat.
Och miljö- och hälsoskyddskontorets badvattenprovtagningar under förra veckan visar att vattnet runt ön är bra. Av 24 badplatser är endast Holmhällar tjänligt med anmärkning, på grund av något förhöjda, men inte sjukdomsalstrande, bakteriehalter.
Den naturliga förklaringen till skumbildningen, vilken ibland uppträder här och var längs kusterna, är att organiskt material i vattnet samlas ihop och bildar lödder när vågorna bryter.
Den senaste tidens blåst gör också att rester av algblomning kan bilda skum.
- Det är inte så stor sannolikhet för spekulationerna om utsläpp, menar Gunnar Aneer, som själv sett enorma skumbildningar längs kusten i exempelvis Holland.
Rester av alger kan ge upphov till olika mängder skum, beroende på art. Marinbiologen nämner bland annat de speciella alger som ger upphov till så kallad mareld, då det ser ut som om det glöder i havet. De är ovanliga i Östersjön, men har under senare år siktats vid Öland, i Stockholms skärgård och utanför Polen.

Högtryck
En möjlig koppling kan vara att allmänt ökad algblomning, som för mycket fosfor i havet kan bidra till, också kan resultera i rikare skumbildning.
Och algblomning finns, även om den inte har lagt sig i sjok längs stränderna tack vare blåsten.
- Det skulle inte förvåna mig om det dyker upp vid Gotland nu under det kommande högtrycket. Det kanske inte ger upphov till någon ny blomning, men den tidigare kan flyta upp och samlas ihop när havet blir lugnare, säger Gunnar Aneer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om