"Skulle jag behöva åka båt skulle jag åka mindre ofta"

Flygtrafiken till Bromma upphör efter årsskiftet och SAS ställer in nästan all trafik till Visby i november och december.

HC Hagman som är chef för kansliet för strategisk analys och nationell säkerhetssamordning i statsrådsberedningen, reser mycket i jobbet och för honom är inte båten ett alternativ. "Kan inte lägga en dag på att resa"

HC Hagman som är chef för kansliet för strategisk analys och nationell säkerhetssamordning i statsrådsberedningen, reser mycket i jobbet och för honom är inte båten ett alternativ. "Kan inte lägga en dag på att resa"

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2024-09-29 16:55

Nyheten i korthet

  • Flygtrafiken till Bromma flygplats kommer att upphöra efter årsskiftet och SAS planerar att ställa in nästan all trafik till Visby under november och december.
  • Många resenärer uttrycker oro över dessa förändringar, då de anser att det kommer att göra resor till och från Gotland svårare och mer tidskrävande.
  • Bekymmer uttrycks också över potentiella problem om all flygtrafik flyttas till Arlanda flygplats, inklusive längre väntetider och behovet av att förbättra inrikesterminalen.

Veckan som gick bjöd på flera kallduschar men så länge går det flyg både till Arlanda och Bromma. Några av resenärerna som flög från Visby under söndagen tyckte till om de stundande nedskärningarna i flygtrafiken.

Hans-Christian Hagman, Uppsala:

– Det blir sämre att komma till Gotland, man vill ha goda kommunikationer. Jag reser i jobbet varannan vecka och hit till Gotland två gånger om året. Det här påverkar jättemycket. Skulle jag behöva åka båt skulle jag åka mindre ofta, jag kan inte lägga en dag på att resa.

undefined
Linda Karlsson vill ha en inrikesterminal på Arlanda där all inrikestrafik är samlad.

Linda Karlsson, Östersund:

– Jag mellanlandar bara i Stockholm och då är Bromma grymt, det är mindre ytor och korta väntetider. På Arlanda har de ju inrikesgaten i andra änden av flygplatsen och så är det tätt mellan flygen så man får jogga för att hinna fram innan nästa flyg går. Om all trafik ska gå till Arlanda hoppas jag att de får en bra inrikesterminal där man kan samla all inrikestrafik, de skulle vara bra för alla som reser inrikes. Man kan ju hoppas att det blir något sånt. 

undefined
Håkan och Lotta Eriksson tar alltid båten men har familj och vänner som reser med flyg.

Håkan och Lotta Eriksson, Gotland:

– Jag tycker att Bromma ska vara kvar. Om Bromma är stängt och det är strul på Arlanda har man ju ingenstans att landa. Jag är flygrädd och tar alltid båten men vi har barn och bekanta som flyger, säger Håkan Eriksson.

– Det är bedrövligt. Vi är bofasta och färjorna är jättedyra för oss, säger Lotta Eriksson.

undefined
Magnus Persson som bor norr om Stockholm tycker det är smidigast att flyga till Arlanda.

Magnus Persson, Söderhamn i Hälsingland:

– För oss är den stora fördelen med Arlanda att det ligger norr om Stockholm. 

undefined
Markus och Anna Strömberg. Markus minns hur man på 90-talet kunde flyga stand-by för en hundring.

Markus och Anna Strömberg, Strängnäs:

– Gotlänningarna är ganska beroende av sin flygplats. Att ta sig till Visby kommer att ta mer tid om man är utlämnad till färjan. Jag låg i lumpen 1990 på F13, då var man väldigt beroende av flyget. Man kunde åka standby på morgonen klockan 6 från Visby för 100 kronor sen åkte man gratis med flygbussen eftersom man hade militärlegitimation. Vi tycker det är synd att man tar bort Bromma, det är jätteviktigt med en central flygplats. Det är också en större process om man flyger till Arlanda, Bromma är mindre och det är nära till parkeringen, det blir ett mycket större företag att åka till Arlanda. För oss som bor i Strängnäs är det nästan smidigare att ta båten än att åka till Arlanda. 

undefined
Emil Becker och Linda Brevik har ett distansförhållande sedan tio år tillbaka. De reser ofta mellan Hamburg och Gotland.

Emil Becker och Linda Brevik, Hamburg, Gotland:

– Jag flög oftare förut, säger Emil Becker som arbetar med ekonomi i Hamburg och kan jobba en del på distans på Gotland.

– Vi pendlar från Hamburg och har gjort det i tio år. Jag försöker tänka positivt, kanske har de möjlighet att sätta in ett kvällsflyg nu, det skulle underlätta mycket, säger Linda Brevik.

– Nu är det ganska enkelt att flyga men med färre flyg blir det längre väntetid mellan olika anslutningsflyg. Det finns definitivt roligare saker att göra på fritiden än att sitta på en flygplats och vänta hela dagen, säger Emil Becker. 

– Man märker att många är oroliga nu, man vet inte riktigt hur det kommer att bli, säger Linda Brevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!