Skottpengar föreslås för ökad jakt på säl –

Utbetalningarna för skador orsakade av säl runt Gotland är drygt 200 000 kronor per år. Nu föreslås skottpengar för att öka intresset för licensjakten.

Kanppt hälften av de 2 000 djur som omfattades av licensjakt fälldes. Nu höjs röster för att införa skottpengar för att öka intresset.

Kanppt hälften av de 2 000 djur som omfattades av licensjakt fälldes. Nu höjs röster för att införa skottpengar för att öka intresset.

Foto: Leif R Jansson/TT

Gotland2022-02-21 16:45

I mars förra året beslutade Naturvårdsverket att tillåta licensjakt på 2 000 gråsälar i Sverige fram till årsskiften. Bara 928 fälldes, av dem 41 gråsälar i gotländska vatten. Vid den skyddsjakt som pågår under januari har inte enda gråsäl skjutits runt ön.

– Nästan alla är överens om att jakt behövs för fiskevården. Att bara drygt 900 sälar skjutits kommer inte ha någon märkbar effekt, säger Andreas Pettersson som är länsfiskekonsulent på Gotland.

För att jaga säl krävs särskild utbildning. Djur som fällts måste tas omhand och tas till destruktion. För de omkostnaderna kan man få ersättning.

– Men det är ingen som ansökt om ersättning för de sälar som skjutits här, säger Andreas Pettersson.

För att öka avskjutningen har sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd, SLU, föreslagit skottpengar. 3 000 kronor per säl.

Kommer 3 000 kronor per säl att öka intresset bland jägarna?

– Det beror på hur villkoren formuleras. Ska jägaren fortfarande svara för alla omkostnader för omhändertagande och destruktion blir det kanske inte så mycket över, säger Andreas Pettersson.

Skottpengar ses som ett bra alternativ. Sveriges Fiskares Producentorganisation har uppvaktat Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten i frågan. Nu får de stöd av riksdagsledamoten Runar Filper (SD), som frågar vad landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) tänker göra för att öka intresset av att jaga gråsäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!