Skörden riskerar att ruttna
Det ser inte bra ut för årets spannmålsskörd, den kan bli 20 procent under medelskörd och det finns risk för att den ruttnar av allt regnande.Spannmålen mådde bra av det kalla i våras, satte sidoskott och blev tjock och fin. Det såg ut att bli en kanonskörd innan torkan i juni slog till och när det blev dags för skörd kom regnet.
Bengt Viken har fått uppfattningen att det har regnat lite mindre på södra Gotland.Värmeböljan i slutet på juni och början på juli gjorde att många fält mognade i förtid och det blev små kärnor. Det är vårsäden som är värst utsatt, höstsäden tål torka eftersom den utvecklar ett större rotdjup. När man skulle igång med skörden på vissa håll kom regnet och det kan innebära kvalitetsproblem. Det finns risk för att den ruttnar.
Regnet gör att det så kallade falltalet, vilket avgör om det går bra att baka bröd på vete, varierar på grund av regnet. Det är viktigt med ett högt falltal men då regnet kom föll falltalet väldigt snabbt och skörden riskerar att bli klassad som foder.
Bengt Viken konstaterar att det är främst vete som är känsligt. om lantbrukare fortfarande inte har tröskat kan det vara idé att hålla isär olika partier med olika kvalitetsvariationer för att inte hela skörden ska få dåligt resultat.
Kan börja gro
Om det fuktiga vädret fortsätter så kan kärnorna börja gro i axet och detta medför sämre betalt för lantbrukaren. Om kärnan börjar gro sjunker energin och det blir en sämre produkt.
Marginalerna är alltid knappa för spannmålsodlarna.
Fjolåret var ett bra år för den gotländske spannmålsodlaren och den gav alltså överlag bra skördar. Regnet kom i stort sett som det skulle för att ge optimalt resultat. Möjligtvis var det lite för torrt på norra delen av ön.
Bengt Viken befarar att årets spannmålsskörd blir 10-20 procent under medelskörd.
Oljeväxter är skördat och klart och enligt Viken blev det en normal skörd. Oljeväxterna har drabbats ojämnt av frosten i våras, en del fält var väldigt utglesade medan andra klarade sig bra.
Spannmålen mådde bra av det kalla i våras, satte sidoskott och blev tjock och fin. Det såg ut att bli en kanonskörd innan torkan i juni slog till.
- Jag säger dock som lantbrukarna brukar säga om skörden: "den är inte på ladan än", säger Bengt Viken.
När det gäller vallskörden så blev det en väldig skillnad mellan första och andraskörd. Förstaskörden var en bra skörd med bra näringsvärden. När man skulle börja med andraskörden fem-sex veckor senare hade ingeting växt upp. Andraskörden kommer nu istället, mycket försenad.
Bengt Viken råder lantbrukarna att serva tröskar, byta lager och remmar, under regniga dagar så att man slipper detta när vädret blir fint igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!