Skolstart: "Föräldrarna är det stora problemet"

I dag startar skolorna för de gotländska barnen. Under veckan genomför därför polisen och NTF gemensamma kontroller vid öns skolor.

I dag startar skolan för öns grundskoleelever.

I dag startar skolan för öns grundskoleelever.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-08-18 11:23

Vid åttatiden på måndagsmorgonen genomfördes en poliskontroll vid Norrbackaskolan i Visby. Några hastighetsmätningar gjordes inte den här gången, men sex förare fick lämna alkoholtest. Vakthavande befäl Pia Persson är nöjd med resultatet, allt var lugnt och alla var nyktra.

– Vi brukar mest stå still och visa upp oss för att jobba förebyggande, säger Pia Persson.

Under veckan kommer polisen att göra insatser vid fler skolor i samband med att föräldrar lämnar sina barn.

Anna Rönnle, verksamhetsansvarig på NTF Gotland, förklarar att första skoldagen brukar vara ganska lugn när det gäller trafiksituationen eftersom barnen börjar olika tider. Under veckan kommer NTF och polisen att göra en gemensam insats, men när och var vill hon inte avslöja.

– Många skolor har problem och det är föräldrarna som är det stora problemet.

Det handlar om en ond spiral, menar hon. Fler väljer att skjutsa sina barn istället för att cykla eller gå eftersom de upplever att trafiksituationen är farlig. Det gör att trafiken vid skolorna ökar och därmed riskerna.

– Föräldrarna tar det ofta lugnt på väg till skolan och lämnar barnen, men sen är det bråttom iväg, säger Anna Rönnle.

NTF har genomfört flera informationsinsatser genom åren som gett bra resultat, men nya barn och föräldrar gör att resultaten inte består. För 7-8 år sedan gjordes en stor kampanj bland Visbyskolorna där det bland annat tillsattes trafikstödjare som var med på skolbussarna och som följde barnen till och från skolan sista biten.

Anna Rönnle har flera tips på hur trafiken kan bli säkrare. Istället för att bilarna kör in på skolans område kan man ordna ett avlämningsställe en bit ifrån skolan och en säker väg för barnen att gå den sista biten. Hon tycker också att familjer som bor nära varandra kan turas om att skjutsa baren till och från skolan.

Att många föräldrar kör för fort är inte det enda problemet. Många stannar på busshållplatser, lastzoner eller andra olämpliga ställen för att släppa av barnen, vilket inte är tillåtet enligt Anna Rönnle.

– Det finns exempel över hela ön.

Bäst och mest bestående resultat får man när polisens insatser kombineras med information. Böter har mycket god effekt, menar Anna Rönnle.

– Att utbilda barnen om vad som är rätt och fel är också mycket effektivt. De blir som små poliser mot sina föräldrar, säger Anna Rönnle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om