Skolsköterskor på krigsstigen

Gotlands kommun borde skämmas, säger Vårdförbundet om skolsköterskornas anställningsvillkor.

Gotland2006-03-24 06:00
Skolsköterskornas anställningsform är både otidsenlig och ojämlik. Nu är det hög tid att de anställs på samma villkor som andra inom skolan.
Det anser Vårdförbundet, som drivit frågan i flera år. I oktober 2004 beslutade också barn- och utbildningsnämnden att så skulle ske. Men ingenting har hänt.
- Gotlands kommun borde skämmas. Och den skammen borde vara en tillräcklig drivkraft för förändring, säger Maria Ahlmark, vice ordförande i Vårdförbundet på Gotland.Skolsköterskorna har så kallade uppehållstjänster. Det innebär att de arbetar heltid under terminerna och vissa lovveckor. För att inte bli utan lön under jullovet och de cirka åtta veckor på sommaren som de är lediga sprids deras lön ut på hela året, så att de får mindre än heltidslön varje månad.

"Deltidsanställda"
- Det innebär i praktiken att de är deltidsanställda, och det är ett högt pris de får betala, säger Ann Svedberg, ombudsman för Vårdförbundet i Stockholm och på Gotland. Dessutom leder det till att det blir svårare att rekrytera skolsköterskor framöver. Många accepterar inte den här typen av anställning.
Det finns 17 skolsköterskor i kommunen. En del av dem arbetar på flera skolor, under olika rektorer. Men de har en gemensam chef eftersom de lyder under barn- och utbildningsförvaltningens så kallade resursavdelning. Här finns förutom skolsköterskorna även skolläkare, psykologer, kuratorer, sjukhuslärare, talpedagoger och andra som arbetar med barn och ungdomar i behov av särskilt stöd.
- Det är enbart skolsköterskorna som har uppehållstjänst, övriga har så kallad semestertjänster. Det innebär att de är heltidsanställda och att de arbetar in den tid på sommaren som de är lediga under övriga delen av året, och alltså har heltidslön året om. De har också rätt att begära semester på andra tider än skolloven, vilket skolsköterskorna inte har, berättar Ann Svedberg.

Gammalt avtal
Skolsköterskornas anställningsform grundar sig på ett mycket gammalt avtal mellan Vårdförbundet och Kommunförbundet. Ett avtal som när det skrevs fungerade bra i en tid då många var hemma med barnen och tyckte det var bra att arbeta när barnen var i skolan och vara ledig på loven. Sedan dess har mycket förändrats. Skolsköterskornas ledighet under loven har reducerats, och antalet semesterdagar har blivit fler för alla. Vårdförbundet har länge arbetat för att det gamla avtalet ska skrotas.
- Det finns kommuner i landet som har gjort det, säger Ann Svedberg. Här på Gotland har vi arbetat länge med en förändring. Och under 2004 kände vi att det skulle hända något, att alla höll med oss. Barn- och utbildningsnämnden beslutade också i oktober samma år att ge resursavdelningen i uppdrag att konvertera skolsköterskornas anställningar. Men ingenting har hänt.
- Vi känner att det finns en vilja hos resursavdelningen, men nämndens beslut innehöll villkoret att förändringen skulle ske inom ramen för resursavdelningens budget, förklarar Maria Ahlmark. Och det är det jag reagerar mest på, att man först hotar med att då måste några sägas upp, och sedan villkorar förändringen med att vi ska lösa organisation och arbetsuppgifter för skolsköterskorna. Det är inte så att vi tycker dessa saker är oviktiga, men det handlar om att bestämma sig för att avskaffa en könsbunden, gammaldags anställningsform. När man väl gjort det får man lösa resten.

Tappar i trovärdighet
Ann Svedberg och Maria Ahlmark tycker att arbetsgivaren tappar i trovärdighet när de först ger Vårdförbundet rätt, men sedan sätter käppar i hjulet.
- Varje skolchef med självaktning borde arbeta för att få bort denna anställningsform. Och inte låta en liten avdelning stå för kostnaderna utan kräva att fler solidariskt är med och betalar, precis som skolsköterskorna fått göra under alla dessa år.
Den tidigare chefen för resursavdelningen begärde extra pengar till en förändring, men fick avslag.
- Politikerna i barn- och utbildningsnämnden borde arbeta för att lösa det här nu när de ser att ingenting har hänt ett och ett halvt år efter att de tog beslutet om att skolsköterskornas tjänster ska konverteras till semestertjänster.
Ann Svedberg och Maria Ahlmark är medvetna om att alla skolsköterskor inte vill arbeta heltid. Men menar att de åtminstone borde ha ett val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om