De flesta rektorer är positiva till förslagen, även om det finns vissa farhågor som man vill ska tas med i beaktande. De är överens om att det blir bättre för både elever, personal och den egna arbetsbelastningen om de små skolenheterna läggs ner. De anser också att det blir lättare att få ekonomin att gå ihop samt lösa bemanning och schemaläggning.
Några rektorer ser dock problem med att det kan bli trångt på de skolor som ska ta emot elever, exempelvis Högbyskolan och Västerhejde skola.
"Upptagningsområdet till Västerhejde skola måste förändras för att bli mer anpassat till nuvarande skollokaler alternativt behövs en större tillbyggnad. Det finns en uppenbar risk att ett flertal av familjerna som är bosatta i området väljer privata alternativ på grund av att vårt alternativ med extremt stora klasser inte är särskilt lockande", skriver rektor Annika Jakobsson, och påpekar att problemen kvarstår även om elever i Eskelhem inte börjar på Västerhejde skola.
De största riskerna ser rektorerna för de förskolor som blir kvar om skolan och fritids läggs ner, exempelvis i Eskelhem, Endre och Sanda. Förskolor och fritids samarbetar ofta för att klara bemanningen från öppning till stängning.
Det finns också en oro för att föräldrar flyttar sina barn till förskolor närmare den skola där äldre syskon går av logistiska skäl.
"En stor farhåga finns kring hur förskolan i ett längre perspektiv skall överleva och få barn till sig. Det finns tydliga mönster sedan tidigare skolnedläggningar där förskolor har överlevt 1-2 år efter att skolan har försvunnit", skriver rektor Linus Lundgren i sin analys av en eventuell nedläggning av skolan i Eskelhem.
När det gäller förslaget att flytta högstadiet i Fårösund till Slite anser elever och föräldrar på norra Fårö att restiden till Solklintskolan blir oacceptabelt lång.
Jan Källström, rektor på Fårösundsskolan, anser att högstadiet i Fårösund fungerar bra, men ser att det i ett längre perspektiv kan bli svårt att rekrytera kompetenta lärare.
"I både det långa och korta perspektivet är restider för flera elever en faktor att ta hänsyn till både utifrån ett kunskapsinhämtningsperspektiv och utifrån rätten at hinna med att ha en bra fritid efter skoldagen", skriver han.