Skoleleverna får hälsa på schemat
Allt fler dricker allt mer, men generellt mår dagens gotländska ungdomar allt bättre.Detta framgick när Gotlands kommun i går presenterade siffror över hälsoläget bland öns skolelever.Nu införs ämnet elevhälsa på schemat.
Hälsoarbetare. Agneta Berg, högstadielärare, och Håkan Jonsson, kommunens folkhälsostrateg, har tagit fram det material som nu delas ut till lärarna i sexan och nian.
Foto: Christer Nilsson
Diskussion
Nu har svaren för årskurs 6 och årskurs 9 sammanställts - och lämnas då tillbaka till eleverna som underlag för diskussion och grupparbeten om attityder, levnadsvanor och livsstil under det lilla som återstår av terminen.
- En bra ansats av kommunen. Det här är ett preventivt arbete som kan innebära mindre lidande i framtiden, säger Agneta Berg, högstadielärare i Hemse, som varit med och tagit fram elevmaterialet.
En liknande undersökning gjordes för fyra år sedan, 2004, och det är främst den man nu jämför med för att se vilka tendenser man kan hitta i de ungas livsstilar och attityder. Och mycket är positivt nu, jämfört med då.
Ungdomarna röker mindre, äter oftare frukost, anser sig må bra och vara friska. Färre ungdomar än tidigare har provat narkotika, och färre utsätts för mobbning.
Går åt rätt häll
- Tendensen är att det går åt rätt håll inom många områden, konstaterar Håkan Jonsson, folkhälsostrateg på Gotlands kommun - men han kan förstås också hitta orosmoln.
- Allt fler har svårt att sova och är oroliga på något vis. En av fyra i nian som haft samlag med någon använder inte preventivmedel. Fler dricker sig berusade, exemplifierar Håkan Jonsson.
Sammanställning
Eleverna i sexan och nian får nu tillbaka en sammanställning av de svar man lämnade i vinterns undersökning. Syftet är att i skolan diskutera och grupparbeta kring frågeställningarna, att fundera kring attityder, levnadsvanor och livsstilar.
Även gymnasietvåorna ska få liknande uppgifter, men än har kommunen inte hunnit sammanställa deras material.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!