Skolelever vill inte anvÀnda hjÀlm
Lagen om cykelhjÀlm trÀdde i kraft den 1 januari, men mÄnga skolungdomar vill inte anvÀnda hjÀlm.Den över 15 Är fyllda, som skjutsar en person under 15 Är som inte har hjÀlm, kan bli bötfÀlld. Med hur mycket verkar ingen veta.
En kille berÀttar att han har blivit stoppad av en polis, dÄ han cyklade utan hjÀlm i Visby, men han Àr en av de fem personer i klassen som har fyllt femton.
Ă sikterna haglar i klassrummet.
- Jag tycker 15-ÄrsgrÀns Àr dÄligt, eftersom jag fyller sÄ sent pÄ Äret.
- Om vi ska ha sÄ ska vuxna ocksÄ ha det. De behöver inte vara bÀttre pÄ att cykla Àn vi.
Hur ska en hjÀlm se ut?
- Den ska vara liten och diskret, inte med en massa grejer pÄ, som skÀrmar eller fjÀrilar.
- Jag hörde om en kille som blev utskrattad för att han hade hjÀlm.
- Det Àr förÀldrarnas ansvar om de Àr rÀdda om sina barn.
Flera av eleverna uppger att de inte cyklar lika mycket lÀngre, sedan lagen kom till. De försöker anvÀnda smÄ vÀgar eller leder cykeln vissa strÀckor.
Viktiga faktorer
Om cykelhjÀlm vore gratis och snygga, kan tio i klassen tÀnka sig att anvÀnda dem. Tre saker avgör cykelhjÀlmsanvÀndandet i den hÀr klassen: design, hur mÄnga runt omkring som anvÀnder hjÀlm och om det blir en lag som gÀller alla.
- Om alla fick likadana cykelhjÀlmar hade det inte varit sÄ konstigt.
- Ja, det vore bra. Fler skulle anvÀnda det dÄ.
- Vem vill se ut som alla andra? Jag skulle ÀndÄ köpa en annan.
En elev frÄgar lÀraren, Stefan Tafvelin, om vad han tycker.
- Jag förstÄr varför lagen finns. Jag funderar sjÀlv pÄ att skaffa hjÀlm eftersom jag nyligen fick reda pÄ att man oftast slÄr i bakhuvudet, och dÀr sitter syncentrat, svarar han.
- De som har instiftat lagen ska gÄ ut i skolorna och informera om skadorna, fortsÀtter en elev.
En frÄga om acceptans
- Vi ville gÀrna se en hjÀlmlag för alla, men det Àr svÄrt att fÄ acceptans för det, sÀger Anna FÀllbom, ansvarig för barnfrÄgor pÄ VÀgverket.
För att undersöka om det finns acceptans för att anvÀnda cykelhjÀlm mÀter man anvÀndningen, bÄde hos barn och vuxna. En gÄng om Äret, sedan i slutet av 1980-talet skickar man ut observatörer till cirka 160 platser och 21 orter, frÄn Malmö i söder till Kiruna i norr.
Det krÀvs 25-30 procents anvÀndning, för att det ska rÀknas som acceptans. PÄ Gotland har man inte gjort nÄgra undersökningar, men rikssnittet ligger pÄ 21 procent. à r 1988, dÄ de hÀr mÀtningarna pÄbörjades, var det fyra procent. I Stockholm Àr anvÀndningen 70 procent.
I praktiken kan bara den person som Àr över den ÄldersgrÀnsen och skjutsar en hjÀlmlös person under 15 Är, bli bötfÀlld. Hur stor summan Àr, Àr oklart. GA har bland annat kontaktat VÀgverket, Rikspolisstyrelsen, RiksÄklagare och den lokala polisen, utan resultat.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!