Skolan måste spara 24 miljoner kronor
Ett tufft år väntar skola och barnomsorg 2010. I går togs beslut om att spara 24,1 miljoner kronor för att hålla budgeten i balans nästa år.- Nu är vi inne och skrapar på skelettet, säger Eric Martell (S), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Alternativ. Eric Martell (S) ville lyfta bort 14 miljoner kronor av sparkravet, men oppositionen föll efter votering. "Nu är vi nere och skrapar på skelettet", tycker han. Till höger nämndens vice ordförande Anders Larsson (C).
Foto: Rolf Jönsson
Praocentralen
Men efter votering är det ändå alliansens förslag som gäller, med justeringar på några få punkter. Lägerskolan Stavgard får behålla sitt anslag på 450 000 kronor, och besparingen på praktikcentralen (som ordnar prao-platser åt elever på högstadiet) minskas från 700 000 till 400 000 kronor.
- En tjänst försvinner från centralen. Men den ska klara grundskolans behov ändå. Det som försvinner är gymnasiet, men de efterfrågar inte centralens tjänster. Yrkeslinjerna löser sina praktikplatser med sina branschråd, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (M).
Större fritidsgrupper
Gårdagens beslut innebär att barn- och elevhälsovården nästa år skärs ner med 1,1 miljoner kronor. 850 000 kronor sparas på personalförstärkningar (de så kallade Wärnerssonpengarna), vilket bland annat drabbar små undervisningsgrupper i grundskolan, men även särskolan.
Antalet barn i fritidsgrupper ökar från 13 till 15 barn per vuxen vid skolor med över 150 elever. Det ger en besparing på fyra miljoner kronor.
- Det finns andra kommuner som har upp till 19 barn per vuxen, så även om vi ökar så har vi en bit kvar, säger Lena Celion.
Lokaler ska bort
4,4 miljoner kronor ska sparas på lokalhyra. Det saknas förslag på hur den besparingen ska genomföras, men 4,4 miljoner kronor motsvarar cirka 3 600 kvadratmeter (cirka 2 procent av den totala lokalytan).
Barn- och utbildningsförvaltningen ska även spara pengar genom att se över skolorganisationen, vilket kan innebära färre rektorstjänster när samarbetet mellan skolor ökar.
Bland alla svåra sparbeslut fanns ett positivt besked. Förvaltningens ekonomi för 2009 ser bättre ut än väntat. Allt pekar på ett överskott på tre miljoner.
Många bäckar små
- Förvaltningen har gjort ett jättejobb på många områden. Många bäckar små har lett fram till resultatet, säger skoldirektör Peter Molin.
Förmågan att gneta behövs 2010, eftersom 6,5 miljoner kronor ska sparas genom ett generellt sparbeting på 0,6 procent som lagts på all verksamhet. Det innebär till exempel att högstadiet ska spara 863 000 kronor, mellanstadiet 694 000 kronor och lågstadiet 670 000 kronor.
Förskolan och skolbarnomsorgen måste spara sammanlagt 1,9 miljoner kronor.
En aktuell översyn av barnomsorgen visar, att det för närvarande och fram till i mars kommer att finnas plats för alla barn som är i behov av omsorg. I början av nästa år öppnar Athene förskola med två avdelningar på Visborg, vilket bör förbättra läget ytterligare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!