Marit Olsson har under flera år varit projektanställd på deltid som genuspedagog vid barn- och utbildningsförvaltningen. Till höstterminen förra året blev tjänsten permanent och Marit Olsson kunde dessutom ta sig an jämställdhetsarbetet på heltid.
Med anledning av det beslutade skoldirektör Peter Molin i december att inrätta en kvalitetsutmärkelse, så att skolor, fritidshem och förskolor får ett mål för sitt jämställdhetsarbete. Resultatet är "Jämställd skola Gotland". Marit Olsson har stakat ut vägen mot utmärkelsen i en arbetsplan.
De som deltar får räkna med minst ett och ett halvt års arbete innan målet är nått.
Lång process
Först efter ansökan skrivs kontrakt, sedan följer 4-5 månader med inhämtning av kunskaper.
Därefter ska man i 8-10 månader kartlägga behov och skriva handlingsplan. Mitt i den processen ska arbetet godkännas, och skolor, fritidshem och förskolor får en första dekal som visar att man kommit en bit på väg.
När kartläggningen är gjort och handlingsplanen skriven kan man få utmärkelsen "Jämställd Skola Gotland". Men den kvalitetsstämpeln gäller bara ett år. Arbetet måste fortsätta kontinuerligt för att man ska få behålla den.
Marit Olsson har redan testat modellen i Västerhejde, där Tina Löttiger är rektor:
- Arbetet med jämställdhet är inskrivet i läroplanen, men man behöver verktyg och metoder för att komma någon vart.
2009
I Västerhejde deltog skola, fritidshem och förskolor, och man använde arbetsplatsträffarna åt projektet som startade 2009.
- Många tyckte att jämställdhet var något de redan kunde och var bra på. Men det krävs mycket arbete för att det ska bli en naturlig del i hur vi tänker. Efter ett tag gick jag med genusglasögonen på jämt, säger Tina Löttiger.
Ett liknande arbete startade i Öja skola i höstas. Med en heltidsanställd genuspedagog väntas nu flera följa efter.
Ny läroplan tar tid
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) är mycket nöjd över att arbetet kommit igång:
- Tidigare har mycket av jämställdhetsarbetet drivits framåt av eldsjälar. Framöver kan vi jobba mer allmänt med frågorna.
Brittis Benzler tycker dock inte att man ska vänta sig alltför snabba resultat.
- Vi får en ny läroplan till nästa läsår, och skolorna kommer att ha fullt upp med den.
- Förhoppningsvis kan förskola och fritidshem komma gång lite snabbare, säger hon.
GA lär återkomma till arbetet när den första skolan, fritidshemmet eller förskolan uppfyller kriterierna för kvalitetsutmärkelsen. En ceremoni är utlovad.