Eleven utreddes redan i förskoleklass och det konstaterades att det fanns ett behov av särskilt stöd eftersom barnet hade svårt att koncentrera sig och behövde mycket struktur för att klara vardagen.
Barnets föräldrar har anmält regionen och rektorn för att inte ha gett tillräckligt stöd när barnet började första klass. Bland annat nekades barnet vid tre lektionstillfällen att vara med, enligt föräldrarna.
Regionen skriver till Skolinspektionen att man haft extra personal med barnet, testat olika arbetssätt och pedagogik för att hitta det bästa för eleven. Vid två av lektionstillfällena, då eleven inte fick vara med, gjorde personalen bedömningen att eleven dels störde lektionerna för mycket, dels själv blev väldigt stressad och att alla mådde bättre av att eleven fick ha lektion tillsammans med en annan klass i stället. Det tredje lektionstillfället, som gällde ett annat ämne, var ett rent missförstånd personalen emellan. Eleven skulle ha varit med vid lektionen.
Skolinspektionen anser inte att skolan gjorde några fel när det gäller lektionsfrånvaron.
Skolinspektionen konstaterar att skolan gjort utredningar av elevens behov, vidtagit åtgärder, följt upp och utvärderat sina stödåtgärder. Däremot har skolan inte tagit fram något åtgärdsprogram, vilket ska göras i samarbete med eleven och elevens vårdnadshavare. Av programmet ska det framgå vilka behoven är, hur de ska tillgodoses och hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas. Åtgärdsprogrammet
beslutas av rektorn.
Region Gotland och skolans rektor ska senast 25 oktober redovisa till Skolinspektionen ett åtgärdsprogram för elevens behov av särskilt stöd enligt 3 kap. 9 § skollagen [2010:800].