Skogsbete i teori och praktik i Hejde
Länsstyrelsen kallade till en fältkurs om skogsbeten i Hejde bygdegård i onsdags. Det var 20 personer som kom. Man inledde med en information i bygdegården och sedan blev det en praktisk demonstration i skogen.Det råder förvirring om vad skogsbeten egentligen är. Skogsägaren blir osäker när mark ska anmälas som man sedan ska få ersättning för???man kan bli återbetalningsskyldig om det blir fel.
Länsstyrelsens folk som lär ut vad skogsbeten är heter: Gunilla Lexell och Mats Blomberg. På den här fältkursen finns även Ylva Engström som berättar om fornlämningar i skogsmarkerna. Det är nämligen vanligt att man hittar oregistrerade fornlämningar när man röjer i en skog.
Eftersom många skogsägare har anmält skogsbeten som har visat sig vara betad skog så förstod man ganska snart på länsstyrelsen att begreppsförvirringen var stor. Det kom även önskemål om kurser i skogsbeten.
För ett skogsbete får skogsägaren 1?000 kronor/hektar och skriver på ett femårskontrakt där man förbinder sig att sköta skogsbetet. Det är viktigt med rätt skötsel.
År 2001 anmäldes 7?000 hektar som skogsbete på Gotland, kvar blev 3?500 hektar som var berättigat till miljöersättning.
I år har 3?000 hektar anmälts.
Skogsägaren får miljöersättning vilket är ersättning för arbete, alltså inte detsamma som stöd eller bidrag. Skogsbetet sköts med betesdjur och därför får man ersättning.
Plockhuggning
Det handlar om gammeldags skötsel av skogen där man plockhugger och tar till husbehov. Alltså ingen regelrätt gallring. Skötseln gav skogen ett varierat utseende där man tydligt kan se variationen mellan skugga och ljus.
Om man ska få ersättning för skogsbete krävs att man får marken godkänd och förbinder sig till årligt bete???djurslag spelar ingen roll. Har man ett igenväxt skifte får man röja och sedan se till att det inte växer igen.
Det är vanligt att skogsägare röjer allt för hårt och lämnar i stort sett bara träden kvar. Det är till exempel meningen att enbuskar ska få finnas kvar mellan träden.
Mats Blomberg åker ut till skogsägare som vill ha sina marker bedömda. Vid fältkursen i Hejde berättade han utförligt hur han bedömer skogsmarken. Till stor hjälp vid bedömningen finns en speciell blankett, ?Fältblankett skogsbete 2004?.
Mats Blomberg rådde åhörarna i Hejde att ta med sig blanketten ut i den egna skogen och gå igenom alla punkter som kännetecknar ett skogsbete för att få klarhet.
Blomberg gick igenom blanketten punkt för punkt i bygdegården och senare på dagen fick åhörarna själva gå ut i ett skogsområde med blanketten i handen för att få träning. Blomberg visade även praktiskt med motorsågen hur man går tillväga för att röja ett skogsbete på rätt sätt.
Brudbröd och darrgräs
Ett skogsbete får inte vara igenväxt med ljung, lingonris eller blåbärsris. Det ska istället finnas ett grästäcke på marken och där ska finnas betespräglade växtarter som: backsmultron (najkon), brudbröd, darrgräs, jungfrulin, loppstarr. De här växterna har en sak gemensamt, de gillar inte kväve.
Länsstyrelsens folk uppmanade åhörarna att om de är osäkra på bedömning så kan de höra av sig till länsstyrelsen istället för att det ska uppstå missförstånd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!