SKL sätter press på Trafikverket om belysning

Staten bör ta ett större ansvar för kommunal belysning längs statliga vägar. Det anser SKL som sätter press på Trafikverket.

SKL vill att staten tar ett större ansvar för den belysning som kommuner satt upp längs statliga vägar.

SKL vill att staten tar ett större ansvar för den belysning som kommuner satt upp längs statliga vägar.

Foto: Maria Hedenlund

Gotland2019-10-11 09:09

Längs de statliga vägarna på Gotland finns belysning som Region Gotland har satt upp och ansvarar för. På många håll finns behov av upprustning, och frågan om vem som ska ha ansvaret har diskuterats under många år. Region Gotland började 2017 att åtgärda belysning längs statliga vägar, men en uppgörelse om hur ansvaret ska fördelas är en fråga som Trafikverket skjutit på framtiden.

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Trafikverket kom 2017 överens om en inriktning. Därefter har en pilotstudie genomförts i 17 kommuner (Gotland deltog inte). Nu har SKL:s styrelse tagit ställning i ansvarsfrågan.

SKL anser att statens ansvar måste öka. Trafikverket har ställt krav på belysningens standard. SKL anser att kraven bör sänkas så att det statliga övertagandet får en större omfattning. Frågan är viktig för Gotland, eftersom regionen satsat fem miljoner kronor årligen i ett par år för att rusta belysning så att den når upp till Trafikverkets krav.

All kommunal belysning längs statliga vägar kommer inte att övertas av Trafikverket. För belysning längs mindre trafikerade vägar finns en möjlighet till dispens, som gör det möjligt att ha belysning som inte uppfyller kraven. SKL vill att fler vägar ska få möjlighet till dispens.

Region Gotlands trafikingenjör Lennart Klintbom välkomnar SKL:s besked:

– Ställningstaganden är bra men är egentligen inga klara besked eftersom varje kommun har ett eget bestämmande i dessa frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!