Skissar på nytt boende i Bro:

Nu finns det en framtidstro hos personalen vid det gamla ålderdomshemmet Tingsbrogården i Bro. I tio års tid har det talats om en efterlängtad ombyggnad. Gång på gång har personalen blivit besviken när politikerna först har sagt ja och sedan nej.
­ Nu har vi framtidstro i och med att ombyggnaden är beslutad och pengar är avsatta. Men vi tror inte riktigt att det blir av förrän vi ser spaden i jorden!

Gotland2003-03-01 04:00
Det säger Ann-Sofie Bjersander, en av de 35 som arbetar på Tingsbrogården under ledning av föreståndaren Mia Löfgren. Den stora ombyggnaden för cirka 32 miljoner kronor ska enligt löfte stå klar våren 2005. I dag finns 40 rum för boende. Om en månad minskas de till 36. Då har åtta gjorts om för demensboende.
I april 2004 påbörjas ombyggnaden av Tingsbrogården vars äldsta delar är från 1959. Medan ombyggnaden pågår evakueras boende och personal till Tallbacken i Follingbo. När ombyggnaden är klar finns 32 platser med möjlighet att bygga till ytterligare åtta. Det blir fyra enheter med åtta lägenheter i vardera för demensboende. Men om det behövs kan en enhet vara för enbart särskilt boende.
Varje ny lägenhet som byggs ersätter två gamla rum. Varje lägenhet får egen dusch och toa samt ett litet kök med diskbänk och kylskåp och förberett för spis.
En helt ny enhet byggs på sydsidan och binder ihop två andra längor så att en atriumgård bildas. En sinnesträdgård blir det också. En sådan trädgård finns redan vid Syréngården i Roma.
<span class=MR>Stimulera sinnena</span>
­ Trädgården ska stimulera våra sinnen och också ge något för gommen. I trädgården ska det finns det som är doftrikt men även växter som allergiker klarar av, säger föreståndaren Mia Löfgren.
I dag finns tre avdelningar på Tingsbrogården. Två av dem med 20 svårskötta rum finns i den äldsta delen. Rummen är bara tolv kvadratmeter stora.
Många av de boende kan inte använda den lilla toa, som man dessutom får dela med någon annan. I stället får personalen hjälpa boende till den enda handikapptoalett som finns på varje avdelning.
­ Det är svårjobbat. I rummen är det trångt med rullator och rullstol. Det blir så fullt att det inte finns något vidare svängrum. Annars får vi de hjälpmedel som behövs, exempelvis lyftar, och vi har fått lära oss lyftteknik, säger Lena Johannesson, som jobbar heltid och har varit på Tingsbrogården i elva år.
Arbetsmiljöinspektionen har hotat med böter om inte arbetsmiljön förbättras. Men det finns också mycket som upplevs som positivt, både av boende och personal.
<span class=MR>Fortfarande eget kök</span>
­ Vi har eget kök där maten lagas. Ta bara matoset! Maten är ju a och o för en gammal människa. I dag (den dag GA var på besök) serverades det stekt fläsk med löksås. Men tyvärr rycker man i köket. Vi hoppas att vi får behålla det, säger Lena Johannesson.
­ 42 tillagningskök inom äldreomsorgen ska ju bli färre och från 1 april kommer personalen i köket att tillhöra Strandgärdets regi (lasarettets kök). På sikt läggs köket ner, men när vet vi inte, säger Mia Löfgren.
Personalen framhåller också miljön i Bro med närheten till naturen. Under den varma årstiden kan de boende dricka kaffe ute till ackompanjemang av fågelsång. Åt norr finns utsikt mot kyrkan och en stor äng där kor går och betar. Ängen brukar vara gul av alla smörblommor.
De anställda talar sig varma för terapin, Humlan kallad. Under ledning av aktiveringsansvariga Lena Lundberg och med hjälp av någon annan bland personalen, görs en hel del för de boende.
Det handlar om bakning, högläsning. frågesport, bingo, porslins- och korgmålning, och när GA var på besök, lättgympa med lite "basket". Till jul fick boende vara med och laga köttbullar och julkorv.
En viktig roll spelar också den kanadensiska minigrisen Tingo, som flyttade in i höstas och som nu är cirka sju månader gammal. Någon mini är han inte precis längre. Allas kelgris har han blivit, där han vandrar runt och hälsar kärvänligt på alla som vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om