Skilda åsikter om vindkraft
Utbyggnaden av det som skall bli sex vindkraftverk sydväst om Klintehamn har dragits i långbänk.1995 gjordes en översiktsplan för Gotland där Klintehamn finns med och några år senare byggdes ett vindkraftverk i industriområdet. Nu är det dags att utöka vindkrafts-parken och om detta råder delades meningar.I går kväll hölls ett möte i församlingshemmet i Klintehamn. Över 100 personer kom till mötet som resulterade i en bra och saklig diskussion.
Yngve Dahlgren redogjorde för historien sedan 1995 och visade en karta på området med en linje om 1000 meter till närmaste bebyggelse.
På detta område finns det plats för 500-600 normala villatomter, sa han
<span class='mr'>"Bygg inte för nära"</span>
Bo Björkman svarade dock att de sex vindkraftverken kan ge lika mycket energi som hela Klintehamn förbrukar.
Visst tar vi hänsyn till opionionen men vi måste ändå ha mod att ta ett beslut. I området finns en enda liten fritidsstuga i tät granskog som ligger 550 meter från närmaste vindkraftverk.
Inger Harlevi (m) förklarade att hon absolut inte är emot vindkraftsutbyggnad på Gotland. Tvärtom var hon med och utarbetade översiktsplanen från början.
-Men man skall inte bygga för nära människor. Området har varit strövområdet för Klinteborna i flera generationer och jag tycker de är värda att ha kvar det. Det hindrar Klintes expansion om man sätter stopp för annan bebyggelse längs hela kusten, sa Harlevi.
<span class='mr'>Industri ska inhägnas</span>
P-O Jacobsson prisade vindkraften och var, som vanligt, glad att han var Näsbo.
Den här planeringen har varit långsiktig och all planering har pekat åt samma håll, sa Jacobsson.
Bror Lindahl är känd motståndare till vindkraft:
Regeringen har begärt att Länsstyrelsen ska föreslå områden som är av riksintresse för vindkraftens utbyggnad. Det har Länsstyrelsen gjort och i detta förslag finns inte Klintehamn med, sa Lindahl. Faktum är att det inte blåser så mycket på Gotland. Det är egentligen bara Näsudden som är lämplig för vindkraft. Där blåser det tillräckligt.
Lindahl menade också att ett vindkraftverk egentligen är en industri och skall inhägnas.
Och vad blir det då för strövområde? undrade han.
När det blev dags för publiken att ställa frågor lockade Eva Bergling, lärare på Donnergymnasiet till applåder:
Jag bor nära det vindkraftverk som redan finns där och jag har aldrig blivit störd, sa hon. Dessutom när jag pratar med eleverna så är de stolta över våra två vindkraftverk. De är ett framtida hopp för våra barn. Däremot mår jag dåligt av reningsverket och flisen som finns där.
Sven Tiberg, sommargotlänning i Gnisvärd, hade annan uppfattning.
Jag får väl prata för turisterna som inte är särskilt glada över att se vindkraftverk längs kusterna på Gotland. Jag blir mycket störd av dem och föreslår att man i fortsättningen bygger dem ute till havs, sa han. Dessutom är vindkraften inte lönsam. Man måste ju ha bidrag av staten för att kunna bygga dem.
<span class='mr'>Ärendet hos Länsstyrelsen</span>
Där fick han svar på tal av Kjell Kuylenstierna, Gotlands vindelproducentförening:
Subventionerna tog slut år 1999, sa han. Och vad beträffar avstånd till närmaste bebyggelse så finns ingen lag om detta. Lagen säger 40 decibel på yttre fasad. Det är bara riktlinjer om avstånd som inte är lagstadgad.
Kommunstyrelsen har tagit beslut om utbyggnaden men ärendet gick tillbaka och ligger nu hos Länsstyrelsen som skall avgöra det hela.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!