Skejtare utan lokal

Trots vinterkyla och dålig belysning. Har det tappra gänget skejtat i små och slitna lokaler. Men nu räcker det!
- Vi är trött på alla löften. Vi vill ha en skejtlokal nu!

Gotland2006-10-11 06:00
Fredrik Engström, Sebastian Thomsson, Martin Sundby och Markus Malmros är visbykillar från Södervärn, innestaden, Terra Nova samt A7området som använder sin fritid till att åka skateboard. Under de varma månaderna brukar de samlas på skolgårdarna vid Solberga- och Alléskolan. De balanserar och glider fram på sina skateboards. Åker upp på ramper och vänder. Hoppar.
Flugan Skateboard kom till Sverige i slutet av 1970-talet. Ofta var utövarna även punkare med spretiga frisyrer. Snabb musik till snabba rörelser. Landsplågan "Skateboard" med gruppen Magnum Bonum fick alla, skejtare eller inte skejtare, att nynna på "ner, ner, ner nedför backen ner.

Skate har blit skejt
Verbet skejta, från engelskans: skate, stavades tidigare skata men ordets svenska uttal accepterades till slut som korrekt stavning och finns numera i Svenska Akademins ordlista.
- Skejting är det är det man lever för, en livsstil, hobby. Livet kretsas kring brädan. Att skejta är att ingå i en gemenskap vilket går ut på att ha så kul som möjligt. Det finns skejtare som är skejtpunkare och skejthiphopare. I Visby är de flesta freshskejtare och har speciella klädesmärken, berättar Martin Sundby.


Brädorna gick sönder
Skejting är en sysselsättning som även kan utföras vintertid. Fast enbart i varma lokaler.
- Under tio års tid har vi blivit lovade bra skejthallar. Men sista stället hade varken värme eller ljus. Vi frös och blev förkylda. Brädorna gick sönder i kylan.
Andra lokaler vi haft har varit för små eller slitna, säger Martin Sundby.
Kommunen har lovat skejtarna en ny inomhushall i mars. En före detta verkstadslokal på Säveområdet.
- Men jag tar inget för givet längre, säger Fredrik Engström luttrat.
- Dessutom vill vi skejta inomhus redan nu, det börjar bli kallt ute. Annars står vi inte ut och flyger i luften, säger Martin Sundby.
Hur många skejtare finns det på ön?
- 150 stycken kanske, främst i Visby. Många är i 12-13 års åldern, berättar Sebastian Thomsson.
- De ska inte behöva ha det som vi har haft det, säger Fredrik Engström med eftertryck.
Bryggeriet i Malmö och Fryshuset i Stockholm har bra stora skejthallar, enligt killarna. Men det finns ett drömställe även i Visby.
- En fin lokal står tom på A7-området. Den vore perfekt för skateboard.
Är det bara unga män som skejtar?
- Jo på Gotland är det nog det. Men det vore kul om fler tjejer började, säger Fredrik Engström.
- Även gamla gubbar skejtar och det är skönt att se dom. Jag har precis praktiserat i en butik i Stockholm där ägaren, som var 39, skejtade, säger Martin Sundby.
Ett annat problem som skejtarna tampas med är att att få registrera sin skateboardförening.
- På kommunen säger de att vi inte kan registrera en ny förening med samma namn, Gotlands skateboard förening, om vi inte lägger ned den gamla. Men flera som var med i styrelsen har flyttat från ön. Ingen utav oss var aktiva i den gamla föreningen. Då har vi föreslagit att vi kan byta namn men då svarar man att det inte går i alla fall, säger Martin Sundby.
Jan Alamo är bidragschef på Kultur-och fritidsförvaltningen .
- Jag har sagt till dem att de inte kan ha samma namn som den inaktiva föreningen. Det kan inte finnas två föreningar som heter likadant.
Om de byter namn?
- För att man ska han någon slags trovärdighet som förening måste den gamla föreningen vara upplöst.Man kan inte rent formellt starta upp nya föreningar och strunta i dem man redan tidigare har registrerat. Det tar fem minuter att upplösa den gamla föreningen. om det sker ska jag med blixtens hastighet registrera den nya skateboardföreningen, säger Jan Alamo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om