Skatteverket skärper jakt på svartjobbare

Nu skärper Skatteverket kontrollen av svartjobb på restauranger och frisörsalonger.

Gotland2007-01-05 06:00
Enligt en ny lag måste företagen föra personalliggare och genom oanmälda besök ska Skatteverket kontrollera att reglerna följs. Målet är att hinna besöka 160 företag på Gotland under 2007.

Till en början kommer två personer vid kontoret i Visby att arbeta med kontrollerna, men under turistsäsongen behövs förstärkning med sex personer för att hinna besöka företag som bara har öppet sommartid.

160 besök
- Skatteverket har målet att första året hinna besöka 80 procent av de företag som berörs. Nästa år ska vi kontrollera 40 procent, säger Anette Kvarfordh vid Skatteverket.
Hon räknar med att omkring 200 företag på Gotland omfattas av den nya lagen, vilket innebär 160 kontrollbesök under 2007.

Även gatukök och kaféer
Lagen som började gälla vid årsskiftet ökar Skatteverkets möjligheter att kontrollera personal som arbetar inom restaurang- och frisörbranschen. Som restauranger räknas även gatukök, kaféer, personalmatsalar, catering, centralkök, pizzabutiker och liknande ställen där man kan hämta mat.
Innehavaren ska varje arbetsdag föra en personalliggare där namn och personnummer på dem som arbetar den dagen antecknas, samt klockslag då arbetspassen börjar och slutar. Även oavlönade personer och inhyrd personal från bemanningsföretag ska skrivas in i liggaren.
Lagen ger Skatteverket rätt att göra besök i verksamhetslokalen för att kontrollera att de som arbetar där finns antecknade i personalliggaren. Personalliggaren ska finnas tillgänglig vid besöken och det måste finnas någon som har ansvar för att visa upp den.
Vid besöket får Skatteverket utföra identitetskontroll av verksamma personer. Företagare som inte för personalliggare korrekt, eller inte har den tillgänglig vid kontrollbesök, måste betala en kontrollavgift. Kontrollavgiften är 10 000 kronor plus 2 000 kronor per person som inte är upptagen i liggaren men som bedöms vara verksam i rörelsen.
Liggarna ska sparas i tre år.
Det finns några undantag från lagen. Man behöver inte föra personalliggare om man driver enskild verksamhet, ett fåmansföretag eller ett handelsbolag och om endast ägaren, make eller barn som är under 16 år är verksamma. Undantag görs även om verksamheten till exempel är ett hotell med matsal och matsalens omsättning är mindre än 25 procent av den totala omsättningen.
Ägare till frisörsalonger som hyr ut stolar till andra som har egen F-skattsedel behöver inte anteckna dem i din personalliggare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om