Skattehöjning nödvändig trots att ekonomin är bra

Resultatet blir 82 miljoner kronor för 2005.
Det beskedet gav kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) vid en presskonferens på tisdagen kring bokslutskommunikén avseende 2005.
Resultatet skall ses mot bakgrund av att prognosen efter andra tertialen visade på -3 miljoner kronor mot budget budgeterade +22 miljoner kronor.
Resultatet har alltså förbättrats med 85 milj kr på ett halvår!

Gotland2006-02-08 06:00
Jan Lundgren menar att förändringen är en direkt följd av det åtgärdspaket som togs med anledning av de nedslående siffrorna efter andra tertialen. Nu sammanfattar han:
- Det finns ingen motsvarighet i den här kommunens historia. Vi har inte lånat en krona till nyinvesteringar och vi har amorterat av 25 miljoner kronor på låneskulden.
- Vi har aldrig haft en så stark ekonomi som i dag.
Nu visar det sig att styrsystemet fungerar och att de olika nämnderna har gjort ett fantastiskt jobb. Och visat stor respekt för givna direktiv.

Nämnderna på plus
Ett plock ur bokslutskommunikén visar att nämnderna visar ett överskott mot budget på 28 miljoner kronor. År 2004 var underskottet -46 miljoner kronor.
Det är endast hälso- och sjukvården som har en avvikelse på 23 miljoner kronor. Men det är ändå en avsevärd förbättring, mot delårsrapport 2 med 15 miljoner kronor.
Social- och omsorgsförvaltningen redovisar en förbättring med hela 24 miljoner kronor, det vill säga från -6 till +18.
- Det är inte länge sedan de röda siffrorna stod som spön i backen, summerar Jan Lundgren.
Av övriga nämnder kan nämnas räddningstjänsten som nu redovisar överskott med 3 miljoner efter -5 i första prognosen. Förklaringen finns i att räddningstjänsten nu har fått ett statsbidrag avseende vissa helikoptertjänster under åren sedan 1999.
Jämfört med delårsrapport 2 uppgår nämndernas förbättring av utfallet till 52 miljoner kronor.


Utan motsvarighet
En kortfattad sammanfattning av utfallet visar i övrigt att investeringarna uppgår till rekordbeloppet 309 miljoner kronor netto. Det är en ökning mot föregående år med 99 miljoner kronor.
- Satsningen saknar motsvarighet sedan åren för lasarettets utbyggnad.
Ingen långfristig upplåning har sket. Dessutom har den långfristiga låneskulden amorterats med 25 miljoner kronor.
Detta innebär att kommunens totala låneskuld nu är 874 miljoner kronor. Skulden avseende den skattefinansierade verksamheten uppgår till 598 miljoner kronor.
Uppmaningen till de anställda att ta ut sina semesterdagar före årsskiftet har haft mycket stor effekt. Totalt minskades semesterlöneskulden med 29 miljoner kronor.
Det skall också nämnas att kommunen sålt fastigheter för och fått reavinster motsvarande 12 miljoner kronor.
Jan Lundgren förefaller märkbart lugnad av att trycket på kommunens ekonomi har lättat.
- Men det är ändå inte läge att ta på spenderbyxorna.
Och han erinrar om att den budget som gäller för innevarande år är mycket svag. Och därför finns det ingen anledning att ångra eller fundera över den skattehöjning som gäller från årsskiftet.
Det budgeterade överskottet är 15 miljoner kronor. Utan skattehöjningen på 50 öre hade det varit ett underskott på 20 miljonerkronor.
Signalen till nämnderna förblir därför:
- Håll igen, håll igen!
En försiktig bedömning görs emellertid om att nämndernas budgetar nu är realistiska och i balans. För de närmaste åren måste arbetet vara inriktat på att behålla greppet om styrningen, skapa resultatbuffertar, fortsätta det strukturella förändringsarbetet och behålla en stram kostnadskontroll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om