Skatehuset öppnar igen - men bara i en månad

Med löfte om att ta ansvar och hålla ordning får skateboardåkarna flytta in lagerlokalen på gamla slakteritomten igen. Men det är en lösning som bara varar en månad. Vid årsskiftet tar Riksbyggen över och då tvingas åkarna ut i kylan igen.

Gotland2005-11-30 06:00
I maj stängde kultur- och fritidsförvaltningen Skatehuset på gamla slakteritomten i Visby. Under drygt två års tid var det ett tillhåll för skateboardåkarna, som drivit verksamheten i huset i föreningsform. När initiativtagarna flyttade från ön blev dock ordningen sämre. Skadegörelsen ökade - lampor slogs sönder, man eldade skräp och slog sönder saker - så till slut tröttnade kommunen.
Intresset för skateboard håller i sig och när vintern närmar sig har behovet av en lokal blivit akut. När Gotlands kommun i går kallade till möte på Ungdomens hus Fenix i går kom ett 40-tal ungdomar och föräldrar för att diskutera dagsläget och framtiden.
Trots besvikelsen över att tvingas stänga kan kultur- och fritidsförvaltningens ungdomsavdelning tänka sig att ge ungdomarna en ny chans. Kommunen kan ta initiativ till att huset öppnas, men ansvaret för att uppsatta regler följs måste ligga på ungdomarna och deras föräldrar, påpekade ungdomsavdelningens chef Arne Grau-Amnér. En handuppräckningen vid mötet visade att det flera är beredda att ta det ansvaret.

Regler måste följas
De regler som gäller är enkla: 1) Ordning och reda, 2) Inga droger, 3) Hjälm på.
De två första reglerna satte sig ingen emot. Däremot hördes tunga suckar över hjälmtvånget, trots att det under tidigare åkning i huset inträffat så allvarliga incidenter att ungdomar förts akut med ambulans till lasarettet.
- Det är klumpigt med hjälm när man kör street, men det är mest för att det är pinsamt som man inte tar på den, konstaterade en av åkarna.
Det är ingen drömlokal ungdomarna flyttar tillbaka till.
- Golvet är slitet, det ramlar saker från taket och det finns ingen ljudisolering, berättar Elias Cronholm som tidigare åkt i Skatehuset.
Nystarten får välbehövlig hjälp. De två föreningar som drev verksamheten tog betalt av åkarna, och kassan från den förening som sist drev verksamheten har varit i säkert förvar hos föräldern Philip Willners. Vid gårdagen möte kunde han lämna över 5 000 kronor till den grupp som tar över. Arne Grau-Amnér lovade dessutom att förvaltningen ska hjälpa till att reparera ramper som gått sönder.
Nu får skateboardåkarna bara vara kvar en månad i lokalen. Kommunen lämnar vid årsskiftet över till Riksbyggen, som ska använda huset som lager medan man bebygger området.
Gårdagens möte gällde i första hand att lösa den akuta situationen, men även att se framåt. Arne Grau-Amnér har redan börjat inventera alternativa lokaler, och konstaterat att det blir en svår nöt att knäcka.
- På längre sikt vill vi satsa stort, försöka få ett hus där musik, graffiti, klättervägg, skateboardåkning, inlines och andra aktiviteter kan samsas, sade Arne Grau-Amnér.
Han påpekade att frågan står högt upp på kultur- och fritidsnämndens agenda.
- Vårt mål är att vara en bra ungdomskommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om