Skapar 2000-talets bästa konsertlokal

­ Nu ska vi förverkliga visionen att göra Nicolai till den mest spännande konsertlokalen i Östersjöområdet. Sa Inger Harlevi, ordförande i Östersjömusiken.
­ Det här blir något alldeles enastående. Det blir lätt att skaffa fram pengar. Sa f. finansministern Allan Larsson, orförande i Insamlingsstiftelsen S:t Nicolaus.
Bland förslagen ingår att dela ruinen i två plan och använda textilier som isolering i stället för en intäckning med glas som tidigare varit huvudalternativet.
På onsdagskvällen föll den sista pusselbiten i planeringen för projekt Nicolai på plats när den tredje föreningen bildades, S:t Nicolai vänner, med biskop Lennart Koskinen som ordförande.

Gotland2003-11-06 04:00

Stora planer smids för S:t Nicolai kyrkoruins framtid. I dessa ingår som huvudnummer en omfattande omgörning som kommer att göra det möjligt att anordna konserter och andra evenemang i en helt annan utsträckning än i dag.
Tänkt spelperiod är 15 april-15 oktober. Ett större evenemang per månad räknar man med. Förutom den givna som redan existerar, Schejas kammarmusikvecka, skissar man på körfestival, jazzfestival och opera/musikal. En successiv utökning med start 2005.
På onsdagen arrangerades ett öppet informationsmöte omkring Nicolaiprojektet. Mötet hölls i grannfastigheten, Frimurarhuset, och ett 30-tal intresserade mötte upp.
De fick bland annat ta del av det förslag som lärare vid Chalmers tekniska högskolas arkitektlinje gjort samtidigt som en grupp elever gjorde sina förslag som examensarbete.
I lärarförslaget, Omni, lanseras textilier i stället för glas som huvudsakligt avdelnings- och isoleringsmaterial. Dessutom vill man placera biljettkiosker, café och andra byggnader inne i ruinen i stället för i trädgården. Detta blir möjligt i och med att ruinen invändigt förses med en paviljong och blir i två plan.
<span class=MR>Projektgrunden</span>
­ Grunden lades för 1,5 år sedan när det beslutades att bilda en stiftelse med ett uppdrag: att samla in pengar, inledde Inger Harlevi aftonen. En annan skall göra jobbet, föreningen Östersjömusiken (där hon är ordförande). Den skall ta fram projekt och idéer.
­ I kväll ska vi förverkliga visionen att göra Nicolai till den mest spännande konsertlokalen i Östersjöområdet.
Allan Larsson är ordförande i insamlingsstiftelsen. Han såg ekonomin som det minsta problemet.
­ Det blir lätt att skaffa pengar, det ser jag inte som en stor svårighet.
Allan Larsson ser tre huvudsakliga finansieringsvägar: Offentliga medel för kulturlokaler, företagssponsring, allmänheten via lämplig form.
­ Det här blir något alldeles enastående, därför går det att hitta en finansiering.
För själva ruinfastighetens nyttjande gäller att Riksantikvarieämbetet (RAÄ) skriver ett avtal direkt med länsmuseet och att sedan Östersjömusiken tar över avtalet från museeet.
­ Då har vi den plattform vi kan bygga vidare på.
<span class=MR>Idéfasen</span>
I dag är projektet inne i idéfasen: Att i en 1200-talsruin skapa 2000-talets mest spännande konsertlokal.
RAÄ har tidigare presenterat en upprustningsplan som domineras av en inglasning. Chalmers textilalternativ finns nu som en variant. Viktigt är att flexibilitet möjliggörs, att bevara utekänslan och samtidigt skydda från mindre lämplig väderlek.
I vår kommer ett seminarium att hållas med inriktning på världsarvet och Nicolai och då skall bland annat de antikvariska förutsättningarna genomgås.
Därefter skall program skrivas, inbjudan skall ske till de som vill vara med att planera upprustningen och sedan skall det byggas. 2006 eller 2007 skall den "nygamla" ruinen stå klar.
Lennart Koskinen ser det som självklart att utnyttja Nicolai till musikalisk verksamhet.
­ Det känns viktigt att kunna fylla den med bra innehåll. Det behövs inte en historisk kyrka till och allra minst i Visby.
Mötet avslutades med en musikalisk surpris i S:t Nicolai.
<span class=MR>Nicolaiföreningarna</span>
Tre olika stiftelser/föreningar är nu bildade och arbetar med S:t Nicolai kyrkoruins framtid. Dessa är:
S:t Nicolai Vänner. Föreningen bildades vid onsdagskvällens möte i Frimurarhuset. Denna är en stödjande förening där företag, musikliv, organisationer och enskilda kan bli medlemmar.
Medlemmarna kan på närmare håll följa projektet och bidra till dess förverkligande på olika sätt.
Till ordförande valdes biskop Lennart Koskinen och han kommer också att ingå i Östersjömusikens styrelse.
I styrelsen valdes på två år: Ramon Anthin, Sten-Crister Forsberg, Jan O Karlsson. På ett år valdes: Gunnela Frumerie, Örjan Klintberg, Magnus Wiman.
Som ersättare valdes: Hans Klintbom, Sven David Sandström, Ian Harcourt.
S:t Nicolaus. Sedan tidigare finns denna insamlingsstiftelse med Gotlands kommun, Fornvännerna och Frimurarna som stiftare. Ordförande är Allan Larsson.
Östersjömusiken. Denna är en ideell förening som skall genomföra projektet. Ordförande är Inger Harlevi.
Östersjömusiken. Ordförande Inger Harlevi presenterar Nicolai-projektets tidsplan. Lyssnar gör bland andra Rut Remahl, Allan Larsson, Hans Klintbom och Lennart Koskinen. Foto: Rolf Jönsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om