Burgsviken har vuxit igen och tillståndet på bottnen är riktigt illa.
- Allt bad har upphört. Paddlar man över viken med kanot och tittar ner genom vattnet så ser det fint ut, men kör man ner paddeln i botten så virvlar dyn upp - och den lägger sig inte. Sätter man ner foten är det som att kliva i välling, säger Göte Niklasson.
Allt är ett resultat av övergödningen.
- Det är för mycket fosfor och på tok för mycket vass i viken, säger Göte Niklasson.
Forum Östersjön och ytterligare 15 intressenter fick i våras närmare en miljon kronor från EU till en förstudie om hur viken ska räddas. I dagarna har man varit på studiebesök vid sjön Finnja utanför Hässleholm i Skåne.
- Vi har studerat vasslåtter och vasskördning, vi har pratat med ett företag som sysslat med det här i 25 år, säger Göte Niklasson.
Detta kan vara en metod för att förbättra situationen i Burgsviken. Göte Niklasson berättar också att betande djur kan vara en del av lösningen. Förmultnande vass suger upp mycket av det syre som krävs för att förbättra situationen.
- Men djuren tycker om att äta vass. Om de släpps ut på bete när vassen är ung så försvinner den, det har vi upptäckt. Det här är fint foder för korna.
När syrehalten blir för låg i havsbottnarna släpper bottensedimenten ut fosfor. Göte Niklasson tror inte att Burgsviken kan räddas av bättre cirkulation av vatten.
- Fosforhalten är också för hög i Östersjön, så även om cirkulationen ökas består problemen i viken. Burgsvikens problem är också Östersjöns. Det blir mer och mer kväve. Användandet av fossila bränslen ökar också nedfallet av fosfor.
Den förstudie som nu görs ska pågå drygt ett år och den ska bland annat svara på vad en återställning kan kosta. Hur stort själva arbetet med att återställa viken blir eller vad det kommer att kosta är ännu oklart.