I fredags berättade GT om en mamma till en tonårig flicka kom på sin dotter med att sälja bilder på sig själv, i utbyte mot sprit, droger, cigaretter eller reda pengar.
Uppdaterade
Och i helgen fick GT:s egen reporter omedelbar respons och oanständiga förslag då hon utgav sig för att vara en tonårig flicka på ett chattforum på internet.
Lärare och rektorer på Gotland oroas över riskerna med de miljöer som ungdomarna allt oftare befinner sig i.
- Vi försöker hela tiden hålla oss uppdaterade med vilka webbsidor som är ungdomarnas "scen" på nätet, men att läsa det här är skrämmande . Nu verkar det vara dags att ta reda ännu på mer, resonerar Mats Enström, elevvärd på Södervärnskolan i Visby, och nickar åt en uppslagen GT på ett fikabord i lärarrummet.
Att det finns dem som försöker locka ungdomar, företrädesvis flickor, att exempelvis skicka bilder på sig själv, har förekommit länge, och de senaste dagarnas händelser bevisar att Gotland inte är förskonat.
Stort och ohanterligt
Mats Enström är medveten om problemet. Han menar dock att det oftast är så att personen är med på det hela inledningsvis, men att många ångrar sig i efterhand - och då kan det vara svårt att få något ogjort.
- Vi har haft fall då konflikter har uppstått och vi har fått gå in och försöka hjälpa till att reda ut det hela, säger Mats Enström.
- Internet är stort och ohanterligt. Jag tror inte att ungdomarna alltid inser riskerna med att lägga ut bilder på sig själv, eller att mms:a bilder med mobilen.
På Solbergaskolan i Visby resonerar man likadant. Visst har skolan ett ansvar, men inte ensamt ansvar, menar rektorn Hans-Åke Norrby.
Även föräldrar och andra personer i barns och ungdomars omgivning har ett stort ansvar, menar han.
Föräldraansvar
- Sådana här beteenden och attityder kommer ur uppfostran. Vi kan göra mycket från skolans sida, men vi kan inte göra allt själva . Föräldrar måste också ta ett stort ansvar, säger han.
- Det finns exempel på föräldrar som lägger ut hela sina relationsproblem på Facebook, eller bilder från fester och annat, så att både barnen och deras kompisar kan se det . Det tycker inte jag är att föregå med gott exempel.
Hans-Åke Norrby har, för relativt länge sedan, haft att göra med ett fall då foton av en lättklädd elev hade spridits mot personens vilja.
Men mest handlar det mer om att ungdomar mobbar och trakasserar varandra eller skriver olämpliga saker till varann via nätet.
"Jättebedrövligt"
Och även om det inte händer ofta, så händer det och det är illa nog, menar han.
- Det är jättebedrövligt och väldigt synd om dem som drabbas. Vi måste fortsätta prata om etik, om vad som är schysst och vad som inte är schysst, vad som är lagligt och vad som inte är lagligt, säger Hans-Åke Norrby.
Till undervisningen
Mats Enström anser att det kanske är dags för skolan att ta upp problematiken på en ny nivå.
- Man blir skrämd av att läsa att sånt här förekommer. Nu måste vi ta reda på mer, undersöka var ungdomarna finns på internet, se vad de gör. Kanske måste det här upp i undervisningen också på något sätt, funderar Mats Enström.
Alla skolor på Gotland har också kontaktpoliser, speciella poliser som är knutna till skolor runt om på ön, på besök regelbundet, och samarbetet med fritidsgårdarna är gott.