Förändringarnas vindar blåser över lantbruket. Att större gårdar får nya ägare i form av tyskar eller holländare är en tydlig tendens runt om i landet. Nu bjuds Skäggs gård ut till försäljning i Holland.
- Vi la ut annonsen i Holland eftersom det ofta finns intresse i den delen av Europa, säger Dag Magnusson.
Det är primärt holländare man vänder sig till, men Dag Magnusson vill inte kommentera om det redan finns någon specifik holländsk intressent.
Däremot säger han att det finns flera intresserade köpare som Skånegårdar har dialog med. Gårdsförsäljningen kommer att fortsätta under tidig höst.
Större konkurrens
- Det är en stor affär som kräver betänketid, därför kommer försäljningen att pågå ytterligare ett tag, säger Dag Magnusson.
Kjell Norman är enhetschef på länsstyrelsens landsbygdsenhet. Han är inte förvånad över att mäklarna vänder sig till holländare.
- Det är större konkurrens om marken i Holland och man bygger tätare. Dessutom har vi en lägre prisnivå i Sverige, vilket har gjort att flera gårdar i södra Sverige har fått tyska och holländska ägare, säger han.
En tydlig tendens
Gane gård, med anor från 1700-talet, säljs för 35 miljoner kronor. Förutom mangårdsbyggnaden och två flyglar i kalksten, ingår 700 hektar skog och åkermark i köpet.
- Gården i Bäl skiljer sig från de två andra gårdsförsäljningarna eftersom jag tror att det handlade om kapitalplacering, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF på Gotland.
Hon ser en tydlig tendens.
- Det blir allt vanligare att driva vidare gårdarna utanför familjen. Så har det varit i exempelvis Australien och på Nya Zeeland länge, säger Anna Törnfelt och fortsätter:
- Många av de som äger de stora gårdarna på Gotland är i 60-årsåldern och alla kanske inte har egna barn som vill ta över. Lantbrukets förändrade ålderstruktur är en av anledningarna till att vi har många förändringar att vänta oss inom en 10-15 år lång period framöver, säger hon.
Strukturförändringar
Efter att lantegendomarna Stafva och Skäggs bjudits ut till försäljning för 120 respektive 150 miljoner kronor, står Gane gård i Bäl på tur. Prislappen är satt till 35 miljoner kronor.
Även Kjell Norman tror att strukturförändringarna kommer att märkas tydligare inom en ganska snar framtid.
- Vi ser allt fler tecken på att lantbruket blir mer affärsmässigt. Det gör också att man kanske inte har samma känslomässiga band till gården och därför kan lämna vidare en stor gård utanför släkten, säger han.
Gane gårds nuvarande ägare vill inte kommentera gårdsaffären ytterligare.