Skådespelet på Faludden
I går försökte bärgningsföretaget Röda bolaget dra loss det ryska handelsfartyget, som står hårt på grund vid Faludden. Detta efter att all olja pumpats iland till tankbilar. Men fartyget står stenhårt på grund på den klippiga bottnen.Samtidigt kämpar man mot tiden. Kulingvarning är utfärdad för i dag för farvattnen öster om Gotland. Det går dåligt för oss. Vi har nu gjort ett andra försök utan att få loss henne och vi kommer att göra ytterligare ett försök i kväll och håller nu på att blåsa in mer luft i två av ballasttankarna, säger befälhavaren ombord på bärgningsbåten S:t Olof, Krister Alexandersson.
Ett problem är då att det är så långgrunt. Trots att bogserbåten i går låg cirka 700 meter ut, så hade man i går i lugnt väder bara två meter vatten under kölen. Ett annat problem är att ryska fartyget Meg står så hårt på den steniga och klippiga bottnen knappa tio meter från fågelskyddsområdets strand vid Faludden.
<span class=MR>Ytterligare en bogserbåt</span>
Lyckas vi inte dra loss henne i kväll så har vi förvarnat och tar hit ytterligare en bogserbåt, Artic Helios, som ligger i Oxelösund.
Att ta hjälp av kustbevakningens fartyg KBV 181, som finns på plats, är det inte tal om. Det handlar ju om miljoner i bärgningspengar. Bogserbåten S:t Olof från Norrköping har 3 4210 hästkrafter, men hade alltså stora problem att få loss den ryska båten. Artic Helios är på 3 200 hästkrafter. Men om man nu inte får loss ryska Meg. Blir det då en ny Benguela, ett fartygsvrak, som blir liggande där i åratal?
Det får vi verkligen inte hoppas. Vi ger oss heller inte i första taget, säger befälhavaren Krister Alexandersson på bogserbåten S:t Olof.
Som vi berättade i går så var det vid sextiden i tisdags morse, som ryska handelsfartyget Meg "lyckades" gå på grund strax söder om Faluddens fyr. Vid stranden av fågelskyddsområdet, som också är militärt skyddsområde.
Då hade man på sin väg mot S:t Petersburg girat babord från stora farleden och gått rakt mot land 5-6 sjömil, under cirka 40 minuter.
<span class=MR>Styrman somnade?</span>
Ingen kan ge ett säkert svar på vad som har hänt. Men alla gissningar säger att styrman måste ha somnat. Hur det har gått till kommer så småningom bli en så kallad flaggstatsutredning om. Det innebär att utredningen ska göras i Ryssland och det blir en rysk åklagare som eventuellt väcker åtal.
Vid 13-tiden i går hade man äntligen lyckats läktra över all olja via slangar till tankbilar i land. Då hade man påbörjat arbetet tisdag eftermiddag, alltså nästan ett dygn tidigare.
Totalt pumpades 43 ton dieselbrännolja och två ton smörjolja från fartyget, innan man kunde göra försök med att dra loss henne. en del av vattnet i ballasttankarna hade också tömts för att göra henne lättare.
Sent i går eftermiddag tömdes ytterligare vatten ur två ballasttankar. Kustbevakningens dykare gick också ner för att se vilka skador som fartyget kan ha fått, till sin hjälp hade man även en undervattenskamera. Men vattnet är grumligt där fartyget ligger, knappt tio meter från land.
<span class=MR>Olja i vattnet</span>
Det gäller att få henne lättare. Men problemet som finns är att det finns en del olja i det vatten som finns kvar i ballasttankarna. Vi har folk ombord som övervakar att det inte kommer ut för mycket av oljan i havet. Vi lägger också ut länsar.
Det säger Staffan Hultemar, operativt ansvarig ombord på KBV 181. Han säger samtidigt att det handlar om lättflyktig olja, som inte gör så stor skada.
Det som gör det extra svårt att få loss det ryska fartyget är en mycket stor sten som ligger midskepps och trycker mot lastrumsdurken. Fartyget har dock enligt Staffan Hultemar dubbelt skrov och visserligen har det gått hål på två ställen, men fartyget är inte läck.
Under onsdagen hade det samlats en hel del personal från räddningstjänst, kustbevakning, sjöfartsinspektion, Translast och från bärgningsbolaget Röda bolaget.
Bärgarna hade tagit dit bogserbåten S:t Olof från Norrköping och lastbil med trossar och annat som kunde behövas, från Göteborg. Dessutom personal från både väst- och ostkusten.
Från räddningstjänsten i Visby fanns Ulf Johansson brandmästare och oljeskyddsansvarig på plats tillsammans med brandmannen Sven-Yngve Bergström. De hjälpte bärgningsbolagets personal och körde med ett litet terränggående fordon utrustning ner till stranden.
Det ryska fartyget som har gått på grund var ju på väg till S:t Petersburg. Lustigt nog kom brandmästaren Ulf Jonasson själv därifrån i tisdags kväll. Han hade då varit i Novgorod för att knyta en första kontakt med ryska basketspelare. Ulf Jonasson är vice ordförande i Visby Ladies.
I morse när jag kom till jobbet fick jag beskedet att bege mig till Faludden. Nu har vi fått bort dieselbrännoljan, som är ganska harmlös. Problemet var smörjoljan. Av den har vi nu pumpat över varenda centiliter, säger Ulf Jonasson.
I det kyliga höstvädret så blev det mycket snack om mat och dryck både bland personal och alla åskådare som tagit sig till Faludden för att se på bärgningsarbetet.
Röda bolagets anställda hade beställt mackor från Folkeryds i Burgsvik. Det kom 60 stycken. Så det blev mackor både till den ryska besättningen och till brandmännen från Visby.
En annan som hade en välförsedd matsäck med sig var Lars-Erik Olsson från Visby. Väl påklädd hade han parkerat sig med ryggen mot en sten och inmundigade grillade korvar, vändstekta ägg och kaffe.
PRESS STOP. Meg drogs av grundet vid 18-tiden på onsdagskvällen, dagens sista försök av bogserbåten S:t Olof från Röda bolaget. Haveristen bogserades under kvällen till Slite dit man anlände i natt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!