Skadeskjuten kungsörn till fastlandet: "Förkastligt"

En skottskadad kungsörn påträffades i mitten av augusti på Gotland. Men i stället för att tas om hand på ön skeppades den över till fastlandet.

Den skadade kungsörnen har nu börjat återhämta sig från skadan. Den kan nu sträcka ut vingen, men än så länge är den inte flygfärdig.

Den skadade kungsörnen har nu börjat återhämta sig från skadan. Den kan nu sträcka ut vingen, men än så länge är den inte flygfärdig.

Foto: Josefine Jönsson/SVR

Gotland2020-09-01 18:41

Det var den 17 augusti som en person på södra Gotland hittade en kungsörn i en lammhage. Den kunde inte flyga och hade en skottskada på vingen. Det hela blev ett polisärende och polisens regionledningscentral i Stockholm gav Stockholms vildfågelrehab uppdraget att ta hand om örnen, varpå den transporterades till fastlandet.

Vanligtvis är det ornitologen Måns Hjernquist som tar hand om skadade örnar på Gotland, på uppdrag av polisen. Varför den här örnen hamnade på fastlandet vet han inte, men han menar att det är helt onödigt att örnen ska behöva uppleva stressen av att transporteras.

– Djurskyddsmässigt är det ju helt förkastligt. Jag blev lite chockad när jag hörde det, säger han.

Att örnar skottskadas är inte ovanligt, men haglet går sällan djupt och de flesta klarar sig utan bestående men. När döda örnar undersöks har cirka 10-15 procent av dem gamla skottskador, uppger Måns Hjernquist.

Kungsörnen fridlystes 1924, men innan dess kunde man få skottpeng för örnar eftersom de sågs som skadedjur.

– Det lever fortfarande kvar litegrann. Upplever man att örnarna har tagit vilt eller lamm kanske man obetänksamt drar iväg ett skott, säger Måns Hjernquist.

Det fina i kråksången är emellertid att den örn som vårdats i Stockholm är på bättringsvägen. Den kan nu sträcka ut den skadade vingen.

– Den har återhämtat sig ganska bra, säger Victor Persson, ordförande för Stockholm vildfågelrehab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!