Skabben sprids nu över Gotland

Kvalstret Sarcoptes scabie är ett mikroskopiskt spindeldjur som lägger ägg under huden och lämnar vita gångar och kliande utslag efter sig.
De smittar genom hudkontakt, kräver behandling och är just nu ovanligt vanliga på Gotland...

Gotland2005-02-01 06:00
Skabbkvalster är gråvita och omkring 0,3 millimeter små spindeldjur. Trots sin litenhet, så orsakar de i regel sin värd stort obehag.
? Det är en intensiv klåda över hela kroppen, säger Gunnar Ramstedt, överläkare på Visby lasaretts hudmottagning.
Han har den senaste tiden noterat en viss ökning av skabb på Gotland. Någon statistik förs inte, men hudåkomman är så pass ovanlig att en handfull nya på en månad ses som mycket.
? Det finns ingen anledning till allmän oro. Vanliga sociala kontakter smittar inte. Skabb sprids vanligtvis mellan vuxna partners, men även inom familjen eftersom man har en nära kontakt med varandra.
Skabb överförs via väldigt nära eller långvarig hudkontakt, som sex, kramar och ibland genom att man lånar kläder av varandra eller sover i samma säng. Skabb smittar sällan genom normal kontakt på dagis eller arbetsplatser. Honorna gräver sig in under huden och lägger sina ägg i gångar, som ofta syns som vita linjer i huden, exempelvis på handledernas insida och mellan fingrarna. Äggen kläcks efter omkring tre veckor.

Blåsor och eksem
Några veckor efter smittotillfället får man symptom som klåda, blåsor och eksem. Klådan, som orsakas av en allergisk reaktion, börjar ofta på låren och magen och sprider sig sedan vidare. Den brukar vara intensiv och som värst på natten, i sängvärmen.
Misstänker man att man har fått skabb, så bör man uppsöka vårdcentral. Då sprättas om möjligt ena änden av skabbgången upp, varpå kvalstret plockas ut med en vanlig nål. Genom undersökning i mikroskop kan man avgöra att det är just skabb.
Behandlar gör man effektivt med Tenutex eller Nix, receptfria krämer från Apoteket. Utslagen och klådan kan dröja kvar länge även efter det att skabben botats. Man kan dock skynda på hudens läkning med en kompletterande kortisonbehandling.
Utanför kroppen överlever kvalstret bara något dygn. Därför räcker det i regel med att behandla den eller dem som drabbats och vädra eller tvätta sängkläderna och kläderna som suttit närmast kroppen.
Skabb försvinner inte av sig själv och om man kliar sig intensivt under en längre period, kan huden skadas så att man får en kronisk hudinflammation. Gunnar Ramstedt rekommenderar att man inte försöker ställa diagnos på egen hand, då behandlingen i sig kan orsaka exem om det inte är skabb man drabbats av.
??Jag tycker att den som misstänker skabb ska söka hjälp hos en vårdcentral. Oron i sig kan vara väldigt jobbig och ju längre man går, desto större är risken att man smittar någon annan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om