Ska leda bort vårfloden

Inom de närmaste dagarna ska vattenflödet i de gotländska åarna tiodubblas. Vårfloden kommer efter några dagar med plusgrader och regn.

Gotland2006-03-29 06:00
SMHI tror inte att vattenflödet kommer att överstiga några larmnivåer, men på försäkringsbolaget Länsförsäkringar har man ändå valt att ladda upp med länspumpar som kan lånas ut till kunderna.

Just nu är flödet i Dalhemsån mycket måttligt. I Hörsne, där SMHI har en mätstation utplacerad, visade mätaren igår att det strömmade förbi två kubikmeter vatten per sekund. På torsdag och fredag kommer det att vara mycket mer strömt, enligt prognosen. Då räknar man med att vattenflödet har tiodubblats och att 20 kubikmeter vatten passerar stationen varje sekund.
- Det är inga onormala nivåer. Vattenflödet pendlar under året mellan 1 och 25 kubikmeter per sekund. Men ökningen sker på mycket kort tid. Det handlar bara om ett par dagar, konstaterar Håkan Sanner som är hydrolog på SMHI.
Länsstyrelsen hämtar varje dag in prognoser över vilket vattenflöde man kan förvänta sig under de kommande dygnen. Rapporterna förmedlas sedan vidare till kommunens räddningstjänst - de som brukar larmas när smältvatten strömmar in i källare. Med rapporterna från SMHI får kommunen också kontroll över hur mycket smältvatten som strömmar ned i Tingstäde träsk där kommunen hämtar en stor del av sitt vatten. Stora mängder smältvatten kan påverka vattenkvalitén.

20 länspumpar
Det gotländska försäkringsbolaget Länsförsäkringar hör också till dem som får rapporter från SMHI. De har i år köpt in 20 länspumpar som deras kunder ska kunna låna om vatten plötsligt tränger in i deras källare. Ungefär så många kunder brukar drabbas av översvämningar varje år och Hans Fransson på Länsförsäkringar tror att bolaget och dess kunder kommer att få nytta av pumparna under den närmaste tiden.
- Än har vi inte fått in några anmälningar, men faran ökar i takt med att det kommer mer regn.
Många känner till att de bor i riskområden och har lärt sig hur översvämningar ska kunna förebyggas. Några har brunnar som kan stängas så att inget vatten kan strömma in underifrån, andra tätar golvbrunnar i källarplanet med gummidukar och sandsäckar. Men översvämningar kan också uppstå mer oväntat:
- Blir det stopp i en brotrumma kan ett stort område plötsligt drabbas av översvämningar.

10 000 i självrisk
Och när det händer blir det dyrt. Både för försäkringsbolaget och kunden:
- Hos den som var värst drabbad i fjol kostade skadorna 90 000 kronor. Den enskilde drabbas också: Vid översvämningar får man betala en självrisk på 10 000 kronor och det är högra än vid andra vattenskador. Dessutom är det jobbigt att ta reda på alltihop, säger Hans Fransson.
På Bohusgatan i Visby vet villaägarna vad en översvämning för med sig. Här drabbades mellan 10 och 15 villor av översvämning i källaren i samband med ett plötsligt skyfall för sex år sedan. Avloppsrören i området var underdimensionerade och vattnet störtade upp ur golvbrunnarna. Hemma hos Bernt Jörholt hade man precis rustat upp hela källaren. På väggarna satt ny panel och tapeterna hade bara suttit uppe någon vecka. Efter översvämningen fick allt rivas ut och göras om.
Och hos Ronny Christiansson, som bor på andra sidan gatan flöt videon omkring i halvmeterdjupt vatten.
- Det var inte roligt att komma hem den dagen, minns han.
Egentligen ska man inte ha annat än potatis och syltburkar i källaren, tycker Hans Fransson på länsförsäkringar, men så fungerar det inte på Bohusgatan. Trots översvämningen har de flesta inrett sina källare igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om