Sjukvårdsdirektör Kullberg: Situationen är mycket allvarlig

Att Gotland är på väg att få landets högsta avgifter för patientbesök hjälper inte - öns sjukvård går mot ett nytt stort underskott.  - Situationen är mycket allvarlig, säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.

Gotland2007-08-28 04:00

I går beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att begära tilläggsanslag för att täcka årets underskott, som enligt senaste prognosen blir 44 miljoner kronor.

Senast hälso- och sjukvårdsnämnden höll budgeten var 1993, konstaterade kommunens revisorer när de i våras riktade skarp kritik mot hur nämnden hanterat ekonomin. Kritiken kantades av minus - ett underskott på 39 miljoner i kronor i bokslutet för 2006 och ett befarat minus för 2007 på 50 miljoner kronor.

I år har hälso- och sjukvårdsnämnden behandlat flera förslag som ska minska underskottet. Det senaste, att höja avgiften vid besök hos distriktsläkare från 150 till 200 kronor, väntas öka intäkterna med 2 miljoner kronor. Man vill även höja slutenvårdsavgiften (dygnsavgiften för vård på lasarettet) för personer över 65 år från 50 till 80 kronor. Andra förslag på höjningar har varit att ta ut 100 kronor i hyra för CPCP-apparater som snarkare tidigare lånat kostnadsfritt, att höja tandvårdstaxan med fyra procent och dubblera uteblivandeavgiften vid tandläkarbesök för barn från 75 till 150 kronor.Men förslagen har haft liten betydelse. I april pekade prognosen mot 50 miljoner kronor i underskott, fem månader senare har läget förbättrats med 6 miljoner kronor. Nya åtgärder är på gång. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar med förslag om att minska verksamheten. Målsättningen är att presentera åtgärder som under nästa år ger en besparing på 30 miljoner kronor. - En del kan vi genomföra i verksamheten utan politiska beslut, men en del får politikerna i nämnden avgöra. Vi har redan presenterat en del förslag för dem. Vad vi vill förändra kommer att märkas under september och oktober, säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg. Bland annat ska en översyn av primärvården göras. Samtidigt som man ser hur verksamheten kan effektiviseras så ska man se om en övergång till ett kundvalssystem är möjlig. - Vi räknar inte med någon besparing om kunden får välja själv, men det behöver inte heller bli dyrare, säger Ann-Christin Kullberg. Dyra läkemedel
Det som bekymrar Ann-Christin Kullberg mest är att kostnaden för läkemedel skenar. - Det är ett problem som vi delar med alla landsting. Vi ligger 60 procent över budgeten, säger hon. Det är bland annat nya cancermediciner som drivit upp kostnaderna. Men inte bara medicinerna, utan även personalkostnaderna och regionvården har blivit dyrare än beräknat. Kommunens budgetberedning aviserade i maj, att hälso- och sjukvårdsnämnden för 2008 kommer att få en ramförstärkning av budgeten på 24 miljoner kronor. Nämndens ordförande Per-Olof Jacobsson (c) hoppas, att en större budgetram i kombination med besparingar ska leda till att sjukvården under 2008 har en budget i balans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om