Sjukvården klarar vårdgarantin

Den gotländska sjukvården klarar vårdgarantin.
Till årsskiftet ska alla köer vara borta och redan efter sommaren räknar man med att ha kommit i kapp med köerna till operation.

Gotland2006-03-08 06:00
Arbetet med att fullfölja vårdgarantin på Gotland är framgångsrikt. Genom att fokusera och koncentrera alla resurser till att komma ifatt, samtidigt som man ändrat metoder och arbetssätt, kommer man att klara garantin till årsskiftet.

Total genomlysning
Det som släpar efter är operationerna där ortopedemottagningen har det kärvast. Men genom att kraftsamla kring tre perioder fram till sommaren, räknar man med att klara av "ryggsäcken" i form av patienter som väntat länge på operation.
Enligt Veronica Hermann, chef för planeringsenhet vård, vid Visby lasarett, har det blivit en attitydförändring inom vården, det är inte längre "okej" att ha köer, alla jobbar åt samma håll, det gamla revirtänkandet mellan klinikerna är på väg bort.
Genom en total genomlysning av sättet att arbeta, hur man är organiserade, hur remissförfarandet sköts, dialog och kommunikation mellan avdelningarna, samt en regelbunden kontroll av väntetiderna, har man lyckats få en bra översyn av verksamheten.
- Var fjortonde dag kollar vi av hur många patienter som har fått vänta mer än två månader, då har vi en månad på oss att fixa det som behövs, förklarar hon som i måndags hade en redovisning för hälso- och sjukvårdsnämnden om hur man klarar vårdgarantin.
- En förutsättning för att klara garantin är ett gemensamt ansvar där planeringsenheten är spindeln i nätet som i tid kan signalera där det kan bli problem att klara tiderna, säger Åke Svensson, ordförande i nämnden.

Hyrpersonal
Behandlingsgarantin, att man inom 90 dagar efter remiss ska ha få behandling, klarar alla verksamheter utom operation.
- Målet där är att nu beta av de långa köerna, samtidigt som vi ska jobba för att inte bygga nya köer. Dagkirurgin som infördes i höstas fungerar jättebra, säger Veronica Hermann.
Genom en omorganisering och förstärkning på operationssidan, ökade man antalet operationer med 30 procent. Parallellt med detta bestämdes om tio "satsningsveckor" där man ytterligare intensifierade operationsverksamheten genom att öppna en femte operationssal.
För att klara detta har man tagit in hyrpersonal och sett över doktorernas scheman så att de använder all möjlig tid till att operera.
- Det här är en tillfällig kraftsamling som har tärt på personalen, det ska vi inte sticka under stol med, men alla är med på det, mycket för att man kan se konkreta resultat, påpekar Veronica Hermann.

Prioriterad säkerhet
Patientsäkerheten är lika prioriterad som vanligt och man är noga med att vårdpersonalen ska följa de krav som finns vad gäller arbetstider. Man försöker göra vistelsen på lasarettet så bra som möjligt för patienterna men bekvämligheten blir lidande när man måste använda alla tillgängliga resurser för att klara antalet operationer. Till exempel kan man få flytta mellan avdelningar under sin tid på sjukhuset.
- Men säkerheten och omvårdnaden ska inte påverkas, försäkrar Veronica Hermann.
För att visa att satsningen givit resultat redovisar hon antalet köande till dagkirurgi i oktober i fjol, då fanns det 781 som inte fått någon tid, i dag är antalet nere på 274.
För slutenvården var antalet i oktober 563 mot 81 i dag.

Totalt 20 miljoner
En risk som ännu inte förverkligats men som man sett tendenser till, är att patienterna märker att det blivit lättare att få tid hos en specialist.
- Det har hänt fler gånger på senaste tiden, att patienter inte dyker upp, eller att de ringer samma dag och säger att de inte kan komma. Det är ju inte bra och det kan vara på sin plats att påpeka att man inte kan säga nej hur många gånger som helst och ändå ha kvar sin plats, klargör hon.
Hälso- och sjukvården fick i fjol tolv miljoner i tilläggsbudget för att klara vårdgarantin, den totala kostnaden beräknas kosta tjugo miljoner kronor.
Vårdgarantin kan enklast sammanfattas med siffrorna 0-7-90-90
0 - Samma dag som du söker hjälp ska du få kontakt med vården.
7 - Behöver du träffa en läkare ska du få göra det inom sju dagar.
90 - Det ska ta mindre än 90 dagar att få komma till den specialiserade vården från det att läkaren beslutat att remiss ska skrivas. Detta gäller också för remiss till psykoterapi.
90 - Behöver du behandling ska den inledas så snart som möjligt och senast inom 90 dagar efter beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om