Sjukhusrester blir växtnäring
Matrester och köksavfall från lasarettet i Visby blir i slutändan till växtnäring på Halner Gård.
Foto: Fotograf saknas!
- Det blir i genomsnitt 5-6 tunnor per vecka. En vecka kan det vara tre, en annan sex - det beror lite på vilken mat vi lagat. Vi använder till exempel mycket vitkål och morötter och då blir skal och stocken i vitkålen ganska mycket.
Några större mängder mat slängs inte, anser Marguerite Selin.
- Nej, vi försöker laga mat så att det inte blir så mycket över. Avdelningarna beställer så att det ska gå jämnt ut. Det är lite svårare att beräkna vid lasarettets restaurang. Ibland tar maten slut där och ibland får de slänga.
- All mat som varit uppvärmd måste slängas enlig livsmedelslagen.
Var hamnar då den mat som slängs?
- Den hämtas av Halner gård i Bro. All mat som slängs hamnar först i mindre hinkar som vi sedan tömmer i plasttunnor som vi förvarar i ett kylrum. Sedan hämtas tunnorna av Halner gård en gång i veckan. Så har vi gjort i några år.
Vid Halner gård i Bro blandas matresterna med hästgödsel från Skrubbs. De blir till kompost för att sedan hamna ute i växthusen och på åkrar i närheten. Men målet på sikt är att resterna ska bli till energi och hamna i den biogasanläggning som planeras.
- Vi började hämta matrester och kompost från butiker, skolor och större restauranger 1997, säger Anders Stumle, Halner gård. Men tyvärr är vi nog en utdöende art eftersom Ragnsells i kommunens upphandling lagt sig under oss i pris. Det är lite synd eftersom vi samtidigt håller på att utveckla biogasen där vi hade tänkt att använda komposten.
Anders Stumle berättar att idag hämtar en av hans anställda, som arbetar cirka halvtid med just de sysslorna, mellan 1-2 ton i veckan från lasarettet, skolor i Visby, några större restauranger samt butiker. Tidigare förekom hämtning på norra Gotland men idag finns bara Sudret kvar. Anledningen är konkurrensen med Ragnsells.
- Vi har tidigare legat på 5-6 ton men flera har hoppat av så antagligen är det här för vår del snart ett avslutat kapitel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!