Just nu har ovanligt många hundar på Gotland insjuknat i kräkningar och diarréer.
– Det var förra veckan och veckan innan dess vi räknade till 17 fall, med hundar som kom in med kräkningar och diarréer, säger veterinär Ulrika Sjösten hos Distrikstveterinärerna i Roma.
Att det är extremt god tillgång på svamp i de gotländska trädgårdarna pekas ut som en möjlig orsak.
– Vi misstänker starkt svampar. Det finns vissa flugsvampar och skivlingar som kan orsaka skador på levern, säger veterinär Lotta Persson hos smådjurskliniken vid Zoomarket.
Även där har man haft ovanligt många hundar som drabbats av kräkningar och diarré.
– Vi har haft tre fall där vi misstänker svampförgiftning med dödlig utgång. Två valpar efter fem, sex dygn, som vi trots att vi jobbade hårt med inte lyckades rädda, säger hon och berättar att den tredje hunden var vuxen och hittades död på morgonen efter att ha varit sjuk i mindre än ett dygn.
Lotta Persson berättar att Giftinformationscentralen bara hanterar förgiftningsfall med människor, inte hundar, och att hon inte kan utesluta att något smittsamt virus drabbat hundarna.
– Man ska se upp med kräkningar och diarréer, det finns ett gigantiskt register av vad det kan vara som är orsaken, säger hon och berättar att salmonella från vilda fåglar, och att något som fastnat i hundens hals, bara är några av dem.
Smittor kommer ofta i perioder, vissa år med en topp i januari och februari.
– De kommer och går, precis som hos människor. Är det virus smittar det, säger Lotta Persson.
Eftersom man ännu inte vet orsaken uppmanar Lotta Persson hundägare att vara extra vaksamma.
– Vet man med sig att man har en glupsk hund skulle jag nog vara försiktig att släppa den lös, och försöka se vad den stoppar i sig, säger hon.
Även Distriktsveterinärerna i Roma varnar hundägare för de senaste veckornas ökade fall med diarréer och kräkningar, och uppmanar att vid misstankar genast kontakta sin veterinär.
– Man får titta på hundens allmäntillstånd, där feber och mycket blod i avföringen är alarmerande, säger Ulrika Sjösten.
Hon varnar också för fallfrukt, framför allt i hagar, där avföring från andra djur kan föra smittsamma virus vidare.
– Det finns vissa mag- och tarmvirus som går otroligt fort. Håll din hund isolerad när den är sjuk, och träffa inte andra hundar, säger hon.