Sjöräddningen nöjd med miljöinsats

På tisdagskvällen fick Sjöräddningssällskapet för första gången göra en uttryckning  med det miljösläp som finns i Visby hamn sedan en månad tillbaka.

Sjöräddningen i Visby är nöjd med tisdagskvällens insats. Det var då första gången som ett miljösläp användes för att isolera den olja som läckt ut från en båt i Visby hamn.

Sjöräddningen i Visby är nöjd med tisdagskvällens insats. Det var då första gången som ett miljösläp användes för att isolera den olja som läckt ut från en båt i Visby hamn.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-10-08 10:53

Ett liknande oljesaneringssläp finns både i  Stockholm och Göteborg.
Lars-Göran Larsson som är chef  på Sjöräddningen i Visby är nöjd med tisdagskvällens insats:
- Vi är helnöjda. Vi fick ju släpet för ungefär en månad sedan, så personalen var verkligen  nytränad och helvassa på sitt uppdrag. .
 Larmet kom vid 18-tiden på tisdagskvällen om att en fritidsbåt sjunkit i Visby hamn. Eftersom den innehöll diesel olja larmades Sjöräddningen för att länsa in båten. Båten var bebodd men vid tillfället fanns ingen ombord.
- Vi blev kontaktade av Hamnavdelningen som begärde vår hjälp, berättar Lars-Göran Larsson
- Vi ringade in oljan med hjälp av släpet så att det inte spreds vidare ut i bassängen. All utrustningen fungerade bra, sammanfattar Lars-Göran Larsson.

Miljösläpet som är placerat i Visby hamn är utrustat med 200 meter länsor  som tar med sig oljeläckage från båtar. 
Vad hade hänt om ni inte haft tillgång till miljösläpet?
- Då hade oljan spridit sig ut i hamnen, och det vet vi ju sedan tidigare att oljeutsläpp är en katastrof för fågellivet. 

Varför är miljöräddningssläpet placerat i Visby hamn?
- Anledningen är att fördelningen av miljöräddande insatser då blir jämnt fördelad över ön, eftersom kustbevakningen finns i Slite. Vi kan vara fort på plats med våra båtar som går i tjugo knop, säger Lars- Göran Larsson.
Sjöräddningens primära uppgift är livräddning, men nu har deras uppgift alltså även utökats till att rädda miljön.
-  Det är ju inte så ofta det händer en oljesaneringsolycka men nu vi har de resurser som krävs. Vi hoppas på ett bra samarbete framöver med både Kustbevakningen och den kommunala räddningstjänsten, avslutar Lars-Göran Larsson.
Båten lyftes under onsdagen upp med hjälp av en kranlyft. Anledning till varför båten sjönk är ännu inte känt.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om