Sista saluten skjuten för Sveriges drottning

21 skott dundrade över Fårösund på lördagen när hemvärnets salutbemanning sköt salut till drottningens ära.

Gotland2006-12-27 06:00

Det var med all sannolikhet den sista saluten på drottningens födelsedag från Fårösund, men KA3:s kamratförening hoppas salutstationen ändå ska finnas kvar för att användas vid nationaldagar och andra speciella tillfällen.

KA3 har lagts ned, men Fårösund är fortfarande en av de elva salutstationer som finns i Sverige. De fyra pjäserna, med modellår 1889, kom till Gotland under andra världskriget och de ingick sedan i invasionsförsvaret på olika platser på ön. När de utgick ur krigsorganisationen ställdes de upp i Fårösund och blev Fårösunds salutstation.

Den första saluten från Fårösund sköts på kungens namnsdag i januari 1976. KA3 hade ansvar för salutskjutningen tills regementet lades ned år 2000 och sedan dess har P18, hemvärnet och lottorna svarat för saluten härifrån.
Nu kan det vara slut. Försvarsmakten vill av ekonomiska skäl lägga ned ett antal salutstationer och sedan i våras utreder man vilka stationer som ska finnas kvar.

Ingen klarhet
Dagarna före jul fick Anders Hammarskjöld, som är ordförande för KA3:s kamratförening, höra att saluten på drottningens födelsedag skulle vara den allra sista härifrån Fårösund.
- Jag har försökt att få klarhet om vad det är som gäller, men dagarna före jul går det inte att få tag på folk. Jag vet att det finns personer i Stockholm som vill ha bort salutbatterierna, men det kan inte finnas något beslut i denna fråga ännu. ÖB har lovat att han i god tid skulle låta oss få veta vad det är som gäller, säger Anders Hammarskjöld.
Anders Hammarskjöld och de andra medlemmarna i kamratföreningen har tagit på sig uppgiften att vårda de gamla pjäserna så att de är skjutklara när det är dags för salut.

Många frivilliga
Det är en uppgift som de gärna fortsätter med. Men själva salutskjutningen måste skötas av folk från försvarsmakten eller frivilligorganisationerna och här har man många gånger haft problem med att få fram personal.
- Det är ju nästan 20 man som ska fram varje gång de skjuts salut. Det kan vara svårt att få fram så många frivilliga när kungafamiljens födelsedagar och namnsdagar infaller mitt i veckan.

Besked i vår
KA3:s kamratförening har i stället föreslagit en lösning som går ut på att salutstationen finns kvar, men att den inte används mer än i samband med nationaldagen och speciella tillfällen.
Under våren räknar man med att ÖB ska meddela sitt beslut.
- Det är ett oklart läge just nu, men sannolikt så kommer vi inte att skjuta salut på drottning Silvias födelsedag någon mer gång härifrån, summerar Anders Hammarskjöld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om