Arkeologen och skattfyndsexperten Majvor Östergrens telefon ringde vid lunchtid på skärtorsdagen.
- Jag satt i mitt hus på Fårö när Jonas Paulsson ringde från Rone. Han arbetar med att kontrollera kända fyndplatser och nu sa han att metalldetektorn gett kraftigt utslag och fortsatte: "Det är nog bäst att du kommer hit", säger Majvor Östergren.
Mynt till brädden
Hon bad Jonas Paulsson att ta några spadtag i åkern vid Stale i Rone.
- Han grävde ner till randen av kopparkärlet och upptäckte att det var mynt till brädden av kärlet, säger Majvor Östergren.
Arkeologen Per Widegren hade åkt med till åkern i Rone och grävde fram hela kopparkärlet.
- Vi ville få fram det så fort som möjligt. Det här är en plats som är utsatt för plundringsrisk och vi vågade inte lämna fyndet där över påsken, säger Per Widegren.
De båda arkeologerna tog med fyndet till Visby där det låstes in på Gotlands museum.
- Jag har undersökt fyndet med röntgenutrustning och det ser ut att vara en hel del silver i kopparkärlet, säger Magnus Mårtensson, röntgenexpert på Riksantikvarieämbetet.
Ett mynt från skatten har redan identifierats. Det är från Köln i Tyskland och präglades någon gång mellan år 1000 och 1040.
- Man vet inte riktigt varför mynt grävdes ner på det här sättet, säger Lars Sjö-svärd.
Till efterlivet
Vissa forskare tror att det rör sig om asadyrkan. Enligt "Odens lag" i eddadikten Hávamál, får döda ta med sig "det som bränns på likbål och det som grävts ner i jorden" till efterlivet.
Vad sa vikingarna om att gräva upp skatterna?
- Det finns förbannelser i runor och på ringar mot den som gräver upp sådana skatter, säger Per Wideström.
Är du rädd för att drabbas av en förbannelse?
- Inte när jag grävde upp skatten, men nu blir man nästan lite orolig.
Hur tjänade man ihop pengarna som ligger i alla dessa vikingaskatter?
- Troligen handel av något slag. Gotland kan ha varit en handelsplats där gotlänningarna var mellanhand mellan öst och väst. Man kan ha sålt skepp eller rent av slavar.
Tidigare fynd har visat att vikingatidens skatter fyllts på var sjätte år. Frågan om det var sparbössor eller offergåvor som sänktes i jorden delar ännu forskarkåren.