Sjaustrukocken Tommy Malmquists intresse för mat i alla former går inte att ta miste på. Han berättar entusiastiskt om matminnen, levererar recept på såväl traditionella som nyskapande maträtter, talar sig varm för närproducerat och bleklagar sig över avsaknaden av butiksstyckat kött, en kunskap han tycker gått förlorad.
- Mat är kul alltså. Och så är det gott också, säger Tommy Malmquist.
Hans liv har till stor del varit en matresa. Från uppväxten i Malmö med ålagillen, gås och svartsoppa, till möten med nya matkulturer under åren till sjöss. Han var bara 15 år när han 1959 mönstrade på sin första båt och i kabyssen på stora fartyg reste han världen över, till Indien, Nya Zeeland, Syd- och Nordamerika och Orienten.
- Jag har lagat mat runt hela världen under tiden jag var till sjöss. Det var en mycket, mycket intressant tid, säger Tommy Malmquist.
Efter fyra år på sjön kom han till Gotland för att göra värnplikten. I 444 dagar gjorde han lumpen som kock vid radaranläggningen i Grogarnsberget.
Efter det militära fortsatte Tommy Malmquist arbeta med livsmedel i olika butikskedjor och som krögare. Karriären avslutade han på restaurangen på Stora Karlsö.
- Jag tänkte att nu ska jag göra det jag inte hunnit med tidigare - måla, resa, fiska, jaga. Men det gick tre - fyra veckor och sen började jag klättra på väggarna. Jag är inte den personen som bara vill sitta still.
Så för att ha något att göra startade han och hustrun Ulla en mindre produktion av kryddblandningar, senapsorter och dressing, under etiketten Sjaustrukocken.
Produkterna säljs i butiker såväl på Gotland som i Stockholm och i den egna gårdsbutiken vid bostaden i Sjauster i Gammelgarn.
Hit, till sommarstugan, flyttade Tommy Malmquist och hans fru för 15 år sedan då barnen var utflugna och här samlas ofta barn och barnbarn.
När det drar ihop sig till midsommarfirande vet Tommy Malmquist vad han vill ha.
- Jag vill ha midsommar med mycket fisk i olika sammanhang. Inlagd sill måste jag ha ett par sorter; den traditionella inlagda sillen gjord på mitt sätt. Den tar jag sedan av och gör senapssill, ibland även vitlökssill, säger Tommy Malmquist och fortsätter rabbla fiskrätter.
Att inte äta sill är inget alternativ.
- Det ska man göra - det tillhör allmänbildningen, konstaterar Tommy Malmquist.
Allt är naturligtvis hemlagat, gärna av närproducerade råvaror som tillretts med stor omsorg.
I glaset ska det vara OP Andersson och musikvalet faller, som så ofta annars, på favoritbandet Rolling Stones.
"Små grodorna" och dans kring midsommarstången är inte Tommy Malmquists grej.
- Det ska vara mycket mat, avslappnat och man ska umgås, säger han.
Trots matupplevelser världen över, ligger ändå de traditionella svenska smakerna Tommy Malmquist varmast om hjärtat.
- Vi har så mycket bra mattraditioner som vi knappt för vidare. Det är synd, riktigt synd, för vi har mycket bra smaker.
Det hindrar honom inte för att experimentera och prova nya rätter. Han har bland annat fyllt mörk choklad med sin egen senap.
- Jag tycker att det är kul med nya smaker. Man kan göra mycket bara man vågar!
Men mat är inte allt, inte heller för Tommy Malmquist.
- Jag är intresserad av det mesta; politik, musik och även att måla.
Ett särskilt stort intresse är Rolling Stones och Tommy Malmquists minns sitt första möte med deras musik i början av 60-talet.
- Vi kom från Frankrike och i Engelska kanalen fick jag in Sverige på radion och hörde en låt och jag tyckte den var så jävla bra.
Genom åren har han samlat på sig mängder av t-shirtar, strumpor, kalsonger, sängkläder, klockor, böcker, plånböcker, skivor med den berömda tung-loggan.
Tommy Malmquist senaste inköp är det nylanserade vinet "Rolling Stones Forty Licks". En kalifornisk merlot, som för tankarna till raderna "Thank you for your wine, California", ur "Sweet Virginia" från albumet "Exile on Main St." från 1972.
- Jag köpte en låda, säger Tommy Malmquist.
Och det är ofta till tonerna av Stones, eller BB King, Peps Persson eller Jimmy Reed, som Tommy Malmquist lagar mat.
- Jajamän, då är det fullt drag.