Region Gotland har gjort en så kallad Lex Sarah-anmälan efter att ett misstänkt sexuellt övergrepp uppdagats. Det ska röra sig om en brukare som ska ha blivit utsatt av en hemtjänstanställd.
– Vi bedömer att det här är ett allvarligt missförhållande och vi har rubricerat det som sexuella övergrepp, bekräftar Magnus Björk, avdelningschef för hemtjänsten inom Region Gotland.
Exakt vad som kan ha hänt vill socialförvaltningens kvalitetschef Öystein Berge inte beskriva, av hänsyn till den personen som vittnat om händelsen.
– Men det är en anställd som ska ha gått över fysiska gränser, säger han till Helagotland.
Övergreppet ska ha skett strax efter nyår och kom till regionens kännedom när brukaren själv berättade om det för personal.
– I samband med det började man att utreda och hittade då flera händelser som rör två eller tre andra personer, säger Öystein Berge.
Region Gotland har utrett händelsen och alltså gjort en anmälan till Ivo. Syftet med utredningen är att säkerställa att samma sak inte kan hända igen. Utredningarna i de andra fallen pågår fortfarande.
Händelsen är också polisanmäld, av brukaren själv.
Magnus Björk vill poängtera att regionens utredning inte ska avgöra om personen är skyldig till det som den anklagas för. Det blir polisens sak att avgöra.
– Det här handlar om att vi måste se om brukaren har varit trygg och blivit bemött på ett bra sätt. Och det bedömer vi att den inte har blivit, säger han.
Den anställde blev avstängd från sitt jobb samma dag som socialförvaltningen fick reda på anklagelserna. Vad som händer framöver kan Magnus Björk inte svara på. Han vill först avvakta polisutredningen. Om personen kan arbeta kvar om den frias från brottsmisstankar blir en bedömningsfråga längre fram, enligt honom:
– Då blir det en arbetsgivarfråga där vi får se om de här personen har gjort det som den ska och har den agerat på ett sätt som vi förväntar oss.
Enligt Magnus Björk ska den utpekade anställde inte ha förekommit i några liknande ärenden tidigare och han kan inte se att regionen kunde ha agerat annorlunda för att förhindra detta.
– Just i det här fallet har jag svårt att se någon särskild sak som vi kunde ha gjort. Det kanske finns, men på rak arm kommer jag inte på något, säger han.
Region Gotland har som rutin att efterfråga ett utdrag ur belastningsregistret när någon anställs inom äldreomsorgen – men det är inget krav. Det finns dock ett förslag från regeringen om att kommunerna ska få utökade möjligheter att begära registerutdrag vid anställningar inom äldreomsorg.
– Äldre människor i behov av hjälp och stöd har rätt att känna sig trygga i sitt eget hem när de släpper in personal från hemtjänsten eller på ett särskilt boende, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på en pressträff i höstas.
Men åtgärder som att undvika ensamarbete i hemtjänsten, tror Magnus Björk inte på.
– Vi har extremt kompetenta medarbetare som är kapabla att jobba ensamma i folks hem. Vi gör allt i vår makt för att brukarna ska vara trygga. Men vi kan inte bygga upp en organisation där vi ska övervaka varandra, säger han.
Enligt Magnus Björk har regionen varit i kontakt med brukaren och anhöriga och erbjudit stöd.
– Vi har ställt frågan både till brukare och anhöriga om vad de behöver för att kunna känna sig trygga nu, säger han.
Det var efter en uppmärksammad granskning av UNT, där våldtäkter och övergrepp inom hemtjänsten avslöjades som regeringen meddelade att man vill se en skärpning när det gäller kontrollen av personal. Elsa, 84, valde till slut att träda fram med namn och bild och berätta om den våldtäkt som hon utsattes för.
Rättelse: I en tidigare version uppgavs det att det föreslås bli ett lagkrav att kommunerna ska begära utdrag ur belastningsregistret. Förslaget är att kommunerna ska få utökade möjligheter att kräva den typen av utdrag vid anställningar inom äldreomsorg.