Naturvårdsverket vänder sig nu till Högsta domstolen för att de ska stoppa arbetena vid Bunge Ducker och ändra domen i Mark- och miljööverdomstolen som gav Nordkalk rätt att öppna det nya brottet.
- Det som är fel i rättegången är att Nordkalk helt enkelt inte gett tillräckligt underlag om hur man ska garantera att brottet inte skadar omgivande Natura 2000-områden, säger Krister Mild.
Det andra villkoret för att Högsta domstolen ska ta upp fallet är att framtida lagtolkning ska påverkas.
- Det handlar om ett världsunikt område, samt att arter vi har lovat EU att bevara hotas. Man har gett tillstånd så oerhört lättvindigt och om den här domen vinner laga kraft så påverkar den hur man ger tillstånd på platser med lägre naturvärden, säger Krister Mild.
Vill invänta besked
Naturvårdsverket kräver också att Nordkalk väntar med att inleda arbeten
i Bunge Ducker till dess att Högsta domstolen beslutat om prövningstillstånd. Region Gotland vill i sin tur att Högsta domstolen ger mer tid till att lämna in överklaganden. Man vill att Nordkalk avsätter mer pengar till eventuella miljöskador.
Sex överklaganden
- Bästeträsk, som utgör Gotlands vattenreserv, påverkas av täktverksamheten. För att säkerställa vattenförsörjningen på norra Gotland måste bland annat Nordkalks ekonomiska säkerhet och beloppets storlek ökas, säger Harriet Lihnell (MP), ordförande i miljö- och hälso-skyddsnämnden.
Sammanlagt sex överklaganden har lämnats in. Förutom regionen och Naturvårdsverket har Naturskyddsföreningen på Gotland, Sveriges botaniska förening och Gotlands botaniska förening, samt en privatperson överklagat.