Servicekurs gör dem attraktiva sommarjobbare
Hur ska gotländska ungdomar få sommarjobb utan arbetslivserfarenhet? Jo, de kan gå på servicekurs.
Tjäna egna pengar på sommaren och spendera dem som man vill! En dröm som för dagens ungdomar blivit allt svårare att förverkliga. Det är ont om sommarjobb på Gotland. Arbetsgivare kan i princip välja och vraka bland ansökningar. Yrkeserfarenhet är attraktivt, något som LärCentrum i Fårösund och studieförbundet Sensus tagit fasta på när de tillsammans utformat och startat servicekurser för ungdomar från norra Gotland.
Under några lördagar har 17 ungdomar deltagit i heldagskurser med att lära sig konsten i hur man serverar och bäst bemöter kunder på ett serviceinriktat sätt.
Positiv och trevlig
GA har träffat fem av de arbetssökande.
Vid första studietillfället fick alla ungdomar skriva ned på lappar hur de tolkar begreppet service.
- Vara ett steg före än vad kunden förväntar sig, säger Johan Svenserud 16 år.
- Man ska vara trevlig och framåt, typ, säger Johannes Serck 16 år.
- Vara positiv, säger Josefina Hultgren 15 år.
- Vara trevlig, säger Emma Häggman 15 år.
- Hjälpa till så mycket man kan, säger Matilda Lindby 15 år.
Ungdomarna har övat i Kustparkens restauranglokaler och serverat på Gåsemora under översyn av kocken Peter Svensson. De har tränats i att duka på ett vackert och professionellt vis. Serveringen måste också vara korrekt.
- Maten serveras från vänster om den är upplagd på fat. Tallrikar sätts ned från höger, berättar de.
Varför anordnar LärCentrum Gotland och Sensus kurser för tonåringar?
- För att i första hand ge stöd åt arbetssökande ungdomar. Vi vill samarbeta med lokala företagare och påverka att de för ön viktiga turisterna ska få ett trevligt bemötande, säger Inger Svenserud, föreståndare vid LärCentrum Fårösund.
- Vi vill ge dem en kvalitativ kurs som de har nytta av i arbetslivet, säger Monica Sjögren, Sensus studieförbund.
Social kompetens
På schemat har det haft problemlösning med olika scenarier där praktisk och social kompetens är viktiga redskap. Om ett dilemma berättar Matilda Lindby.
- Jag jobbar på ett vandrarhem och stället har stängt för dagen. Det ösregnar ute. Min chef har precis åkt hem och jag är ensam kvar. Då kommer en familj med småbarn som säger att de har bokat plats. Jag upptäcker att det är dubbelbokat, det finns inga lediga rum. Vad gör man då?
- Jag ringer först till min chef och sedan skulle jag ringa runt till andra vandrarhem i närheten eller se efter om det inte går att ställa in extra sängar i något annat utrymme, säger Josefina Hultgren.
Fyra av dessa ungdomar har redan fått sommarjobb. De ska jobba inom restaurang och på vandrarhem.
Varför vill ni utbilda er i service?
- Det är bra att kunna skriva in i ansökan att man har gått kursen. Dessutom får vi intyg på vad vi kan utföra, berättar Johan Svenserud.
Ungdomarna kan söka de kurser som behövs för att utföra tänkt sommarjobb. Närmast följer lördagskurser i städning och service-engelska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!