Seminarium med många frågor om småskalig etanoltillverkning
Är småskalig etanolproduktion något för Gotland? Om ja, går det att få ekonomisk bärighet och vad ska man använda för råvara - sockerbetor, spannmål eller något annat?Frågorna blev fler än svaren, vid gårdagens etanolseminarium.
Så ser regeringens mål för svensk miljöpolitik ut.
Vägen utgörs bland annat av skattelättnader för koldioxidneutrala drivmedel, statliga investeringar i förnyelsebar energi och påtryckningar för att EU ska tillåta högre inblandning av etanol i bensin.
Miljömål, biobränslen och etanol blir därmed allt hetare och mer nödvändiga samtalsämnen - även på Gotland.
I går bjöd länsstyrelsen, kommunen, LRF och Leader+ Gotland gemensamt in till ett seminarium på Lövsta, på temat småskalig etanoltillverkning.
Seminariets huvudnummer var Lennart Nilsson och Michail Gougel från Globlive international AB.
De presenterade en patenterad teknik för småskalig etanoltillverkning och pejlade intresset av att delta, bland 30-talet deltagare.
Nilsson/Gougel menade att sockerbetor är en ypperlig råvara för etanol. Enligt deras kalkyler skulle varje liter producerad etanol ge bättre avkastning med betor, än med exempelvis potatis eller vete som grund.
Därmed, menade de, torde Gotland med alla betodlare, vara en idealisk plats för etanolproduktion.
Skeptiskt
Hampekrafts Tomas Persson - som har Globlives moderbolag Innovation bridge som konsult i sina planer på en ekologisk etanolfabrik i Slite! - var dock skeptisk.
- Betor är inte intressant i etanolproduktion. Det går inte att få bärighet, sade han och menade att det betpris Nilsson/Gougel presenterade inte räcker för odlarna.
Vete eller rågvete är bäst och mest utvecklat som metod, sade Tomas Persson och menade att det är där man får börja, för att sedan gå vidare.
I Etanol Gotland har han, tillsammans med Mikael Ericsson, som mål att göra ön självförsörjande på fordonsbränsle till år 2010.
Gemensam sak
I dagarna fick de avslag på en ansökan om stöd från Rue. En ansökan om EU-medel via Leader+, väntar dock fortfarande på behandling.
Efter gårdagens samtal med Globlive, sade Tomas Persson att det bolagets planerade ansökan om medel till en förstudie av småskalig etanolproduktion, nu ska infogas i Etanol Gotlands ansökan om mer storskalig produktion i Slite.
- Vi måste alla samarbeta. Samarbetar alla, då blir det så!
Det sammanföll väl med Lennart Nilssons entreprenörsmässiga devis:
- Man måste leva i målet för att hitta vägen dit!
Övriga talare under seminariet var kommunens ekostrateg Helena Andersson, länsstyrelsens lantbruksdirektör Leif Medhammar, Charlie Rudén från Bioalcohol fuel foundation, Energibyråns Göran Bylund, länsstyrelsens Maria Breineder och LRF:s Jan Ekdahl. Moderator var Olof Berglund från Leader+.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!