Selma och Nizze skall ta examen
På lördag börjar Selma och Nizze och 22 andra hundar skolan. I maj nästa år tar de examen som hemvärnshundar - under förutsättning att de blivit godkända i alla prov och att deras hussar och mattar klarat utbildningen till hemvärnsmän.
- Min bild av hemvärnet har varit en samling gubbar som ger sig ut i skogen och leker, mest för att komma hemifrån, säger Marie Johansson.
Sanningen är en annan. Nära 90 procent av alla hundförare inom hemvärnet är kvinnor. Marie Johansson passar alltså in i bilden.
- Men jag har inte tänkt så mycket på hemvärnet tidigare. Jag går utbildningen mest för Selmas skull. Hon behöver få arbeta, och det får hon som hemvärnshund.
Rekordstort intresse
På Gotland finns i dagsläget ett tjugotal hemvärnshundar. Målsättningen är att nå upp till ett femtiotal, och med kursen som startar i helgen tar man ett rejält kliv. 24 ekipage är anmälda. Jan Edlund som utbildat hemvärnshundar på ön sedan 1990 har inte varit med om ett så stort intresse tidigare. En bidragande orsak till det är att öns nystartade rottweilerklubb deltar med 15 ekipage.
Av de 24 kursdeltagarna är 19 kvinnor, vilket stärker bilden av att det är kvinnorna som leder hemvärnshundarna.
Rottweiler är den vanligaste rasen på kursen, men de flesta hundar kan bli hemvärnshundar. Det krävs dock att mankhöjden är över 45 centimeter och att hunden har underull så att den kan klara kylan. Dobermann, boxer och tax passar således inte, medan exempelvis schäfer och rottweiler är lämpliga.
På lördag väntar den första gallringen. En deltagande hund får inte vara aggressiv mot andra hundar, den måste även acceptera andra människor och kunna sitta uppbunden.
- Det klarar de flesta hundar, säger hundtjänstbefälet Jan Edlund.
En viktig sensor
Under tiden fram till examen i maj nästa år ska ekipagen träffa instruktören Millan Nilsson två gånger i månaden, men även träna på egen hand två gånger i veckan. Hundarna ska under utbildningen lära sig att markera för ljud, spår och vind, och hundföraren ska lära sig läsa av hundens signaler.
- Hunden är en sensor. Hundföraren går alltid först och hemvärnspatrullen följer efter. Det gäller för hunden att lära sig att fokusera framåt och glömma patrullen bakom, säger Jan Edlund.
Alla ekipage kommer inte att klara utbildningen, men det är inte alltid det beror på hunden. Hundförarna ska genomgå totalförsvarsutbildning, vilket bland annat innebär att lära sig marschera och hantera vapen. Redan i början av april är det dags för första skjutövningen.
Som hemvärnshundar ska Selma och Nizze klara av att spåra, bevaka och skydda objekt. Men deras tjänster kan även efterfrågas av andra, exempelvis polisen, eftersom hundarna har en utbildning som passar vid eftersök.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!