Segertrion fick omdömen som vrålgott och kreativt
Trion Roger Karlsson, Lina Wahlberg och Viktoria Johansson från hotell- och restaurangprogrammet segrade i Donnergymnasiets kocktävling."Vrålgott", "Kreativt", "Rent och snyggt", var några av jurymedlemmarnas omdömen om deras matskapelser och hur de gick tillväga.Men de fick oväntad konkurrens av två man från medieprogrammet. Duon Andrée Anderson och Tobbe Erlandsson har matlagning enbart som tillval.
Två timmar och 45 minuter hade lagen på sig för själva matlagningen, från det att starten gick vid niotiden, och en halvtimme före att tänka ut vad de skulle kreera med de överlämnade råvarorna.
I dessa ingick bland annat kycklingfilé, falukorv, chorizo, fläskfilé, rostbiff, rökt renstek, hamburgerkött, räkor, olika brödsorter, kryddor, sallader och dressingar.
Hela tiden övervakades arbetet av en jury om fyra personer bestående av läraren Lasse "Bagarn" Wahlström samt Hans Bure, Mattias Eriksson och Sten Oskarsson samtliga med kockbakgrund från sponsorn, Klintehamnsbaserade Foodmark.
De hade i sitt bedömningsformulär dels att ta hänsyn till de färdiga rätterna i form av färg, utseende, smak, årstid och fettprocent, dels till själva arbetsprocessen i form av råvaruhantering, hygien, handlag i köket, planering, tid och städning.
Hygien och städning lade vi stort fokus på i år på grund av den stora debatten om hygien och miljö i restaurangkök, förklarar Lasse Wahlström.
Förutom de tre tävlande elevlagen (förutom de båda nämnda var det teamet Fredrik Roswall och Daniel Lunnan, hotell- och restaurangprogrammet Slite) fanns två andra, mera proffsiga lag, på plats som inspirationskällor och föredömen: ett lärarlag (Peter Bever, Tomas Lerberg, Tomas Fredriksson) och ett lag från P 18 (Joakim Larsson, Jane Norrby) med vana av matlagning i tävlingssammanhang.
Det här är en förövning till vad som komma skall i verkligheten, arbetslivets riktiga kocktävling och de får en extern bedömning och inte bara av lärarna, konstaterade Hans Bure.
Tillsammans med övriga jurymedlemmar drog han sig så tillbaka för överläggningar sedan matlagningsdelen var avslutad medan lagen dukade upp sina rätter.
<span class=MR>Juryn nöjd</span>
Juryn återvände för avsmakning och slutdiskussion. Man var överlag nöjd med vad man såg och smakade. Dock noterades några missar inom delmomentet picknickkorgen där flera lag hade glömt att bifoga någon dryck och i fastfood där maten inte gick att ta med på det sätt som avses.
Hans Bure noterade också om "medielagets" icke branschkunskaper:
Det märktes på arbetet i köket men vi förstod sen varför och det är kul att se ett sånt resultat av grabbar som går på en helt annan linje.
Lite prestigekamp var det förstås också mellan medielaget och de övriga teamen.
Men det var ändå ingen tvekan hos juryn om att segern skulle gå till trion Viktoria Johansson, Roger Karlsson och Lina Wahlberg.
"Ät inte upp hela nu", "Vrålgott" och "Smörgåsarna i paketet vill jag smaka sen för jag såg vad de innehåller" var spontana omdömen som hördes under juryns provsmakning av deras anrättningar.
De har också haft en väldigt god ordning i köket, rent och snyggt, konstaterade Hans Bure.
Så när lagen kallades in kunde trion stolt ta emot sina förstapriser som bland annat bestod av knivset och diplom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!