Se upp för dåliga arbetsgivarna

I takt med att ungdomarna börjar på sina sommarjobb börjar även frågorna och funderingar strömma in till LO:s jourtelefon. Chefer som har åsikter på hur de anställda sminkar sig, klär sig och som dessutom inte betalar ut lön är några skräckexempel.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2012-07-09 04:00

På Gotland finns det över 4 000 ungdomar i åldrarna 15 till 20 år och många av dem har i år fått sitt första sommarjobb. För många blir det en positiv upplevelse med eget ansvar och ihoptjänade pengar, men inte för alla.

- Jag tror att ungdomar tolererar mer än de borde bara för att de är så himla glada över att ha fått ett jobb, säger Gabriella Lavecchia, ombudsman på LO.


Kontaktnät
Det är hård konkurrens om jobben och LO kommer även i kontakt med ungdomar som desperat undrar vad de ska göra för att få ett jobb.

- Det som förr var sommarjobb för 15-16-åringar är nu jobb för de äldre som studerar, konstaterar Gabriella Lavecchia.

Precis som för Aron Lovén är det ofta kontakter som gäller för att få det första sommarjobbet. Och där finns det en grupp som Gabriella Lavecchia ser hamnar utanför.

- Har man själv föräldrar som är arbetslösa och inte har det där kontaktnätet så blir det svårt, säger hon.


200 fick jobb
Många kommuner hjälper ungdomar med sommarjobb, men deras ansträngningar och löner skiljer sig åt. Region Gotland har i år gett 200 ungdomar jobb genom sin satsning, som GA tidigare har berättat om.

-  Generellt tycker jag dock att kommunerna borde vara ännu mer generösa. Det är otroligt viktigt att ungdomarna får ett sommarjobb för att känna på arbetslivet, säger Gabriella Lavecchia.

Anställningsbevis: Där kommer ni överens om lön, anställningstid och vad du ska göra på jobbet.

Lön: Du har rätt att få lön i pengar och inte i varor eller liknande. Det finns även olika slags ersättningar när du jobbar kvällar och helger.

Lönebesked: Lönebeskedet är som ett kvitto där det står hur mycket du tjänat och det ska du få med varje lön.

Kollektivavtal: För att arbetet ska kunna flyta på och att alla som jobbar ska veta vad som gäller har man ett avtal som bestämmer vad alla ska tjäna, hur man får jobba och så vidare. Som en regelbok helt enkelt.

Om du blir sjuk: Du ska alltid ringa till din arbetsgivare om du blir sjuk och inte kan jobba. Gör du inte det förlorar du din sjuklön och får inga pengar under dagarna du är sjuk.

Skatt: När du jobbar behöver du betala skatt på det du tjänar, så länge du tjänar mer än 18.699, tjänar du mindre än så kan du jämka.

Arbetsintyg: När du slutar är det alltid bra att be om ett arbetsintyg. Där ska det framgå att du haft en anställning, hur länge du varit anställd och vilka arbetsuppgifter du haft. Bra att ha när du söker andra jobb.

Mer tips: Alla kan ringa fackets hjälptelefon på telefonnummer 020-56 00 56. Samtalet är kostnadsfritt och du får vara anonym.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om