Se ljuset i Sudrets katedral
S:t Lukas är skyddshelgon för Grötlingbo kyrka. Så när kyrkan äntligen blev ren och ljus efter invändig restaurering passade församlingen på att återöppna helgedomen just på Lukasdagen för en tid sedan.
- Kyrkan har blivit så ljus och den verkar så stor, säger kyrkorådets ordförande Ranita Gustafsson. Både rengöringen av väggarna och det nya golvet gör sitt till.
I cirka tio månader har restaureringen pågått i Samfälligheten Gotlands kyrkors regi med Byggnadshyttan som generalentreprenör. Kostnaden uppgår till drygt 2,9 miljoner kronor.
Konserverade målningar
- Kyrkan var allmänt nedgången. Det blev mer arbete än det var tänkt från början, säger Byggnadshyttans chef Håkan Lindqvist. Det var inte meningen att trägolvet i långhuset skulle bytas, men det blev tvunget liksom att värmeanläggningen blev helt utbytt. Även den nya anläggningen är elvärme men med fuktstyrning för att få ett jämnare klimat.
Väggar och valv har gjorts rena och målningar har konserverats.
Jan Utas tog fram program och bygghandlingar för restaureringen. Han har rutin efter att ha gjort så för 60-70 av de gotländska kyrkor som restaurerats genom Samfällighetens försorg.
Fullt av mögel
- Det har varit problem med mögellukt i kyrkan, säger Jan Utas. När vi tog hål i trägolvet visade det sig att det låg en massa byggskräp från förra restaureringen där. Skräpet låg mellan trägolvet och den betongplatta som gjöts då och på en del håll var skräpet fullt av mögel.
Nu bestämdes om nytt trägolv i långhuset. Det blev gotländsk kärnfuru. I koret ligger det gamla trägolvet från 1800-talet kvar.
- Det gamla golvet var fernissat många gånger och hade mörknat, säger Ranita Gustafsson. Fernissan hade nog också gjort att det blev för tätt och det blev mögel under.
Grötlingbo kyrka är byggd av sandsten, som flera andra kyrkor på Sudret.
- Sandsten är ännu mer fuktkänslig än kalksten, säger Jan Utas. Det fanns många fula fläckar på väggarna och även växtlighet, alger, i grönt och rosa. Så det behövs att man går över väggarna då och då och gör en uppsnyggning.
Mästaren från 1520-talet
Förutom att de målningar som redan fanns framtagna konserverades togs också fragment av målningar fram på söderväggen i långhuset. Där finns nämligen målningar av den så kallade "mästaren från 1520-talet" som också har gjort målningar i Lau kyrka.
Kyrkoantikvarie Louise Borgö på Länsmuseet berättar att i långhuset rör det sig annars mest om 1700-talsmålningar, som tidigare restaurerats hårt. Och kanske finns det också andra målningar i lagren under dessa.
65 kom till öppningen
Konserveringsarbetena och rengöringen av målningarna har gjorts av Katarina Söderdahl och Marianne Gustavsson-Belzacq medan rengöringen av de vita ytorna gjorts av Byggnadshyttan.
När kyrkan återöppnades gjordes det på Lukasdagen.
- Vi brukar uppmärksamma Lukasdagen eftersom S:t Lukas är vår kyrkas skyddshelgon, säger Ranita Gustafsson. Därför tyckte vi det passade bra att ha återöppningen den kvällen. Det kom cirka 65 personer.
15 hembakade tårtor
Kontraktsprost Karin Hjorth ledde högtiden i kyrkan och kyrkoherde Ulf Olsson medverkade. Samfälligheten Gotlands kyrkors ordförande Åke G. Sjöberg överlämnade officiellt kyrkan till församlingen.
- Vid kyrkkaffe efteråt var det stort tårtkalas, berättar Ranita Gustafsson. Församlingen och Centerkvinnorna samarbetade och det bjöds på 15 hembakade tårtor.
Både sockenbor och tidigare sockenbor var med och firade "sin" hemkyrka
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!