Satte kvinnan på kartan

Det var inte bara matbuffén som var internationell när Rädda barnen bjöd in till en internationell fest på kvinnodagen. Bland gästerna fanns också kvinnor från nästan hela världen.- Det här är gemenskap över alla gränser, förklarade Kerstin Blomberg från Rädda barnen.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-03-10 04:00
Gotland kan kännas en smula homogent emellanåt, men på Rädda barnens internationella kvinnodagsfest dök det upp kvinnor från många olika länder. Det här var en riktig högtidsdag.
Oavsett var man är född, så finns det frågor som är gemensamma för alla kvinnor världen över. Jesse Okumu från Kenya och Solange Kamariza från Burundi hade dagen till ära klätt sig i traditionella dräkter.
- Alla känner till kvinnodagen och vi ville göra det här till en fest för både kvinnor och barn för att alla skulle kunna vara med, förklarar Kerstin Blomberg från Rädda barnen.
Ana Vasquez från Östersund går på Donnergymnasiet i Slite och firade kvinnodagen för första gången. Det är en viktig dag för Ana:
- Jag känner mig jämställd för det mesta. Jag kan säga vad jag vill och känner att jag blir respekterad för det. Men det är klart att i vissa sammanhang är det inte så. När jag spelade fotboll var det exempelvis alltid killarna som fick de bästa planerna att spela på.
Ana Vasquez njuter av mångfalden. Hon har själv sina rötter i Peru och tycker att det är roligt att få tala lite spanska. Ibland finns det inte något gemensamt språk, men leendet är internationellt och på kvinnofesten på Krukmakarens hus syntes massor av glada leenden.
Barnen fick fina ansiktsmålningar och fick höra Towan Obrador berätta sagor, medan mammorna presenterade sig för varandra och pekade ut sina hemländer på en världskarta. Tina kom från Filippinerna. Jesse från Kenya. Nidal från Irak.. Listan blev lång, för kvinnor från 20 länder var med på kvinnofesten.
Lördagseftermiddagen fortsatte sedan med både magdans och afrikansk dans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om